Livmoderbetændelse, Dyrlægevagten
Hunde sygdomme

Livmoderbetændelse

Livmoderbetændelse er en sygdom, som opstår i livmoderen hos tæver. Sygdommen kan vise sig som et udflåd, der kan variere i farve fra grå/gullig til rødbrunt (chokoladefarvet). Sygdommen kan også optræde, hvor man ikke ser noget udflåd (livmoderen er lukket).

Det mest almindelige er, at sygdommen optræder ca. 4 – 8 uger efter løbetid. Det er almindeligt, at hunden får forøget drikkelyst. Hunden vil i begyndelsen have normal ædelyst, men efterhånden som livmoderbetændelsen udvikler sig, vil appetitten blive nedsat.

Senere vil der være en mindre temperaturstigning 39,0 – 39,5 grader, og der kan ses opkastninger. 

Er det den lukkede form for livmoderbetændelse, ( livmoderen er lukket ), ser man naturligvis ikke noget udflåd, men undertiden vil tævens bugomfang blive større samtidig med, at hunden har nedsat appetit.

Hvis tæven har en livmoderbetændelse, er det ikke ualmindeligt, at andre hanhunde viser interesse for tæven.

Har man mistanke om, at tæven har livmoderbetændelse, vil det være nødvendigt at konsultere dyrlæge. Hvis man er vidende om, at hunden har en livmoderbetændelse og samtidig kaster op, vil det være nødvendigt straks at konsultere dyrlæge.

Hvad kan jeg gøre?
Det vil i alle tilfælde være nødvendigt at konsultere dyrlæge for at få hunden behandlet. Alt efter symptomerne og lidelsens grad kan man evt. forsøge at behandle medicinsk og/eller bortoperere livmoderen.

Hvis sygdommen behandles ” i tide “, er der en god mulighed for helbredelse. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten