Leukæmi, Dyrlægevagten
Hunde sygdomme

Leukæmi

Leukæmi eller blodkræft er en ondartet kræftsygdom i blodet, som er karakteriseret ved, at en af blodets celler vokser ukontrolleret. Sygdommen kan have sæde i blodbanen, hvor man ved undersøgelse af blodet, kan konstatere hvide blodlegemer, der er unormale i både udseende og antal.

Leukæmi kan også optræde alene i knoglemarven, men en kombination, hvor sygdommen er i knoglemarven og blodbanen findes også.

Leukæmi ses som regel ikke før hunden er udvokset. Tilfældene viser sig for det meste hos hunde fra de er midaldrene til de bliver gamle.

Årsagen til leukæmi er ikke kendt, men man antager, at virus ligger til grund for sygdommen. Syge blodceller kan også invadere andre organer, f.eks. lever, nyrer og milt. Hævede lymfekirtler på hals, skulder og bag på bagbene ovenfor haserne, kan være et tegn på blodkræft.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis man pludselig opdager forstørrede lymfekirtler, så kan det være et tegn på blodkræft. Hunden vil i reglen tabe sig og virke mere træt og nedstemt end sædvanligt. Ofte vil sygdommen vise sig stormende, hvilket betyder, at hundens almen befindende pludselig svækkes. 

En blodprøve og undersøgelse af denne under mikroskop vil i de fleste tilfælde kunne afgøre, om hunden lider af sygdommen. Undertiden vil man samtidig udtage en biopsi fra en hævet lymfeknude for at vurdere det forandrede væv i denne (se biopsi).

Man kan ikke forebygge sygdommen. Blodkræft er i reglen uhelbredelig, men nogle typer leukæmi kan i en periode holdes i ro med medicin, hvorved hundens  levetid forlænges.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten