Tandkødsbetændelse., Dyrlægevagten
Hunde sygdomme

Tandkødsbetændelse.

Tandkødsbetændelse., DyrlægevagtenTandkødsbetændelse opstår som følge af belægninger på tænderne. En brun farvning af tænderne ved tandkødet er det første tegn, som kan føre til tandkødsbetændelse. Dårlig, ildelugtende ånde kan også være tegn på betændelse i tandkødet.

Man mener, at 85% af hunde over 4 år lider af tandkødsbetændelse i større eller mindre grad. Ældre hunde og hunde med kort snude har større tilbøjelighed til at få tandkødsbetændelse.

Betændelsen opstår, fordi der dannes “lommer” mellem tand og tandkød, som følge af belægninger på tanden. I disse lommer kan bakterier trænge ind, og infektion kan begynde. Senere udvikler denne infektion sig til en tandkødsbetændelse.

Hvis hunden ikke behandles, udvikler betændelsen sig til en kronisk tilstand, hvor tænderne falder ud. Betændelse kan i nogle tilfælde gribe over på kæbeknoglen.
De første tegn på en alvorlig betændelse i tandkødet er blødninger fra tandkødet.

Ejeren opdager blod fra mundhulen i forbindelse med optagelse af foder eller i forbindelse med leg, hvor hunden bider i forskellige ting. Disse blødninger fra tandkødet kan være indgangsport, hvor bakterier kan trænge ind i den øvrige blodbane, hvilket i værste fald kan give en betændelse i livsvigtige organer, som f.eks. lunge, hjerte og nyrer.
Når tandkødsbetændelsen er fremskreden, får hunden i mange tilfælde nedsat eller ophørt appetit. Der kan ses smerteytringer i forbindelse med foderoptagelse.

Hvad kan jeg gøre?
Når man opdager belægninger på tænderne, skal hunden undersøges for evt. at få en tandrensning. Dyrlægen vil fjerne belægningerne og vurdere, om der er betændelse i tandkødet. Hvis det er tilfældet, kan en behandling med antibiotika blive nødvendig. Hvis lidelsen er fremskreden, vil man i nogle tilfælde give antibiotika før den egentlige tandrensning. Er der løse tænder, som følge af en fremskreden betændelse, vil disse som regel blive trukket ud.
Man bør få efterset tænder i forbindelse med sundhedseftersyn 1-2 gange årligt.
Tandkødsbetændelse kan forebygges ved tandbørstning, evt. med et foder, som indeholder slibemidler.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten