Blærebetændelse, Dyrlægevagten
Hunde sygdomme

Blærebetændelse

Blærebetændelse er en lidelse i de nedre urinveje og omfatter ofte en betændelsestilstand i blære og udførselsgangen fra blæren. Lidelsen optræder hyppigere hos tæven end hos hannen. 

De fleste blærebetændelser skyldes bakterier, og infektionen sker ofte gennem urinrøret, fordi der næsten altid er mikroorganismer i den nederste del af urinrøret. Når hunden tisser (urinerer), “skylles” disse mikroorganismer med ud, og derved forhindres infektion i at opstå. Alligevel kan der under uheldige omstændigheder “vandre” uønskede mikroorganismer gennem urinrøret til blæren og derved åbnes der mulighed for, at en betændelsestilstand kan opstå og udvikle sig.
Ansamlinger af en eller flere urinsten i blæren er ofte årsag til blærebetændelse. Urinsten kan opræde i forskellig størrelse og kan være sammensitret af forskellige mineraler. 

De første tegn på blærebetændelse viser sig ved, at hunden skal tisse hyppigere end normalt. Endvidere er det ikke ualmindeligt, at hunden “drypper” i utide. Ofte kan man med det blotte øje iagttage en blodtilblandet urin, og hos hanhunden kan vandladning være langsommere end normalt. Hvis vandladningen er dråbevis eller ophørt, kan det skyldes at en eller flere urinvejssten har kilet sig fast i udførselsgangen fra blæren. 

Blærebetændelse kan være til stede uden, at hunden viser tegn på sygdommen. Disse svage tegn på sygdommen opdager ejeren i reglen ikke, fordi hundens almen befindende synes normalt.

HVAD KAN JEG GØRE?
Hvis hunden begynder at tisse hyppigere end normalt og/eller man kan konstatere en blodtilblandet urin må man søge dyrlæge. Man kan begynde med at måle hundens temperatur, og se om temperaturen afviger fra det normale, som er 38,0-39,0 C. Det er en god idé at tage en urinprøve med til dyrlægen. 

I de fleste tilfælde vil dyrlægen undersøge hundens urin og herefter behandle med medicin. Hvis blærebetændelsen er ukompliceret, vil hunden i reglen være rask i løbet af få dage. Sygdommmen kan være kronisk, hvorfor behandlingen kan strække sig over en længere periode. 

Hvis symptomerne – trods behandling – optræder igen, kan der være andre årsager til sygdommen, hvorfor det kan være nødvendigt at udføre mere specialiserede undersøgelser. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten