Sukkersyge, Dyrlægevagten
Hunde sygdomme

Sukkersyge

Sukkersyge er en hormonsygdom, hvor stofskiftet påvirkes, hvilket betyder, at hunden får forøget drikkelyst, forøget spiselyst og vægttab. Når blodsukkerkoncentrationen måles, vil denne være forøget. Sukkersyge kan være arveligt betinget, men det er mest almindeligt at sygdommen optræder hos ældre, overvægtige dyr.

Hvad kan jeg gøre?
Når hunden begynder at drikke mere end normalt, kan det være et tegn på sukkersyge, hvorfor man bør konsultere dyrlæge.

For at finde ud af om hunden har sukkersyge, vil det være nødvendigt at få udtaget en blodprøve og få denne analyseret for at bestemme sukkerkoncentrationen i blodet. Herudover vil en urinprøve også kunne være med til at be- eller afkræfte sygdommen.

Ejeren kan evt. selv teste urinen for sukkerindhold med en stix (en papirstrimmel, som kan købes på apoteket eller hos dyrlægen). Denne urinprøve kan dog ikke erstatte blodprøven, fordi blodprøven fortæller om det faktiske indhold af sukker i blodet.

Sukkersyge kan behandles med insulin efter dyrlægens anvisning.

Ud over den medicinske behandling, som foregår med indsprøjtning, er det nødvendigt, at dyret sættes på en fodringsdiæt. Foderet skal afstemmes, således at dyret holder “den slanke linie”. Der findes diætfoder, som forhandles og sælges i onlinebutikken på dyrlægevagten.

Fodring af hunden bør foregå på nogenlunde samme tidspunkt hver dag, hvor man også samtidig indgiver den dosering af insulin, som man har fået anvist af dyrlægen.

Mange hunde kan på denne måde “leve” med sygdommen.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten