Pyruvate Kinase (PK) Deficiency, Dyrlægevagten
Hunde sygdomme

Pyruvate Kinase (PK) Deficiency

Pyruvate kinase er et enzym, som er med til at danne energi i de røde blodlegemer. Deficiency betyder mangel, og som følge af mangel på dette enzym, vil mængden af røde blodlegemer gradvis blive mindre og der opstår blodmangel (anæmi). 

Sygdommen viser sig ikke før i 3-6 måneders alderen. Ved mistanke kan man måle blodprocenten, som gradvis vil falde. Som regel får man ikke mistanke om sygdommen før hunden bliver syg, hvilket sker omkring et års alderen.  

Sygdommen er beskrevet hos enkelte hunderacer herunder beagle. Det er en arvelig sygdom, som optræder med et ikke dominerende arveanlæg.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis hunden begynder at vise tegn på træthed, kan det skyldes blodmangel. Man kan måle hundes blodprocent, som vil være under det normale. Hvis blodprocenten forsat er faldende efter et stykke tid, kan det være et tegn på sygdommens tilstedeværelse.

Man kan evt. få foretaget en undersøgelse på blodet for at finde ud af om det er en arvelig lidelse.

Hvis man har mistanke, vil man i reglen undersøge forældrene, for at se om de skulle være bære af arveanlægget. Viser det sig at være tilfældet, vil man fraråde at avle med disse hunde.

Da sygdommen er sjælden, skal årsagen til blodmangel som regel søges andre steder.     

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten