Blærehalskirtlen, Dyrlægevagten
Hunde sygdomme

Blærehalskirtlen

Blærehalskirtlen hos hunden har en betydelig størrelse. Den ligger i bughulen,  ca.1 cm fra blæren. Den omkranser urinrøret fuldstændigt og er delt i to sidelapper.
Sygdomme i blærehalskirtlen (prostata), forekommer ofte hos hanhunde.

Betændelse i blærehalskirtlen.
Denne lidelse opstår som regel i tilslutning til urinrørssten og/eller blæresten, hvor der er en betændelses tilstand til stede. Herfra breder betændelsen sig til prostata, som herved forstørres, hvilket bevirker, at hunden begynder at vise tegn på urineringsbesvær og i nogle tilfælde besvær med gødningsafgang. Det er almindeligt at se blod i urinen. Temperaturen er måske en smule forhøjet- lidt over 39 grader C. Hunden virker nedstemt, står eller går forsigtigt med let opadkrummet ryg, og pelsen vil ofte være glansløs.
Hvis lidelsen ikke behandles, vil hunden begynde at tabe i vægt til trods for normal ædelyst. Det er almindeligt, at hunden har forøget drikkelyst.
Hunden kan afsætte urinen under stor anstrengelse i siddende stilling, som en tæve.

Forstørret blærehalskirtel.
Årsagen til, at kirtlen forstørres, kendes ikke med sikkerhed; men undersøgelser peger på, at hanlige kønshormoner, som produceres i testiklerne, har indvirkning på lidelsens opståen.
Blod i urinen, besværlig urinering er samme symptombillede, som beskrevet tidligere.

Kræft i blærehalskirtlen.
Denne lidelse optræder sjældent.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis hanhunden viser tegn på blod i urinen og har besvær med at urinere, skal man søge dyrlæge. Man kan opsamle og bringe en urinprøve med til dyrlægen, hvis der er mulighed for det.
En længere varende behandling med antibiotica kan være nødvendig for at behandle en betændelse i blærehalskirtlen.
I mange tilfælde vil man tilbyde en behandling med hormon og/eller kastration, når blærehalskirtlen er forstørret. Herved nedsættes produktionen af hanlige kønshormoner og erfaringer viser, at blærehalskirtlen herved formindskes, og hundens urineringsbesvær ophører.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten