Mavedrejning, Dyrlægevagten
Hunde sygdomme

Mavedrejning

Mavedrejning, DyrlægevagtenMavedrejning er, som ordet antyder, en drejning af hundens mavesæk. Årsagen til denne lidelse er ukendt, men man antager, der sker en forøget luftproduktion i selve mavesækken, hvorved denne kan dreje rundt. 

Drejningen kan variere fra ganske få grader til 360 grader. Er mavesækken fuldstændig drejet, er hunden voldsomt påvirket, idet den uophørligt forsøger at kaste op. Ejeren vil iagttage et hvidt skummende spyt.

Det er karakteristisk, at der ikke er opkastning. Herudover vil hunden have et væsentligt forøget bugomfang ofte lidt mere udtalt i hundens venstre side. Hunden er i reglen voldsomt påvirket og har tilbøjelighed til at sidde på halen med forbenene strakt frem. I løbet af ganske kort tid kan hundens tilstand blive forværret, idet der kan opstå kvælningslignende symptomer.

Hvad kan jeg gøre?
Eneste mulighed er straks at søge dyrlæge, som i første omgang vil forsøge at få luften ud af mavesækken evt. med sonde, som bliver lagt ned i mavesækken og/eller en punktering af selve mavesækken igennem bugvæggen med en kanyle.

Lidelsen kræver altid hurtig hjælp, hvorfor man endelig ikke må vente med at søge dyrlæge, hvis hunden prøver at kaste op uden at kunne.

Lidelsen ses hyppigst hos de større racer herunder schæfer, grand danois, sct. Bernhard, irsk ulvehund m.fl. Endvidere ses lidelsen hyppipst hos lidt ældre hunde, og det er som regel hanhunde, som får mavedrejning.

Hvis hunden har haft eller har tilbøjelighed til mavedrejning, er det en god idé at fodre den flere gange om dagen med et ikke for stort måltid. Det vil sige, at den fodermængde, som hunden skal tildeles på et døgn, fordeles over flere måltider.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten