Malabsorption, Dyrlægevagten
Hunde sygdomme

Malabsorption

Ved malabsorption forstår man en funktionsforstyrrelse i tarmen, som er karakteriseret ved en ufuldstændig fordøjelse og nedsat optagelse af næringsstoffer, mineraler, vitaminer o.a.

Hos hunde kan ufuldstændig fordøjelse og malabsorption ses i forbindelse med optagelse af proteiner, kulhydrater, fedtstoffer og vitaminer.

Hos hunde skyldes ca.75 % af tilfældene med malabsorption sygelige tilstande i bugspytkirtlen ( se bugspytkirtel lidelser ). De øvrige tilfælde skyldes unormale forhold i tarmvæggen, leverlidelser og nedsat eller ophørt evne til at nedbryde og optage mælk.

Den sygelige tilstand kan forekomme i en mild grad, hvor man hører rumlen og knurren fra hundes mave, ligesom det ikke er ualmindeligt, at hundens bugomfang synes større end normalt. Luftafgang fra tarmen er almindeligt forekommende.

I de sværere tilfælde ser man diarré, som varer ved. Afføringen er ofte ildelugtende, vandholdigt og evt. fedtet p.g.a. manglende bugspyt, som normalt tilføres under fordøjelsesprocessen.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis hunden har unormal luftafgang eller vedvarende diarré og taber i vægt, så kunne det være et tegn på malabsorption.

Man må tale med en dyrlæge for at få hunden nærmere undersøgt.
I de fleste tilfælde vil man begynde med at undersøge bugspytkirtelfunktionen.
Senere vil undersøgelsen dreje sig om leverfunktionen og evnen til at nedbryde og optage mælkeprodukter.

Hvis hunden lider af malabsorption er det nødvendigt at tilbyde den et næringsrigtfoder, som er let fordøjeligt. Herudover skal foderet indeholde fedtopløselige vitaminer.

Man kan købe et letfordøjeligt og rigtig sammensat foder, så man selv er fri for at bekymre sig om den rigtige fodersammensætning.

Fodring sker flere gange i døgnet og gives i små portioner af gangen.

Hvis hunden har nået at tabe sig, før diagnosen blev stillet, så kan man ikke forvente, at vægttabet kan indhentes i løbet af kort tid. Man må ikke øge fodertildelingen, mens hunden endnu har diarré.

Det er selvfølgelig vigtigt at finde ud af, hvilken malabsorption hunden lider af.

Hvis man opklare, hvad årsagen til sygdommen skyldes, så vil et afstemt foder i mange tilfælde løse problemet, og hunden vil kunne fungere normalt.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten