Urinsten, Dyrlægevagten
Katte Sygdomme

Urinsten

Urinsten kan optræde i urinvejene i forskellig form og størrelse. Det er dog sjældent, der dannes sten i selve nyren hos katte, hvorimod dette er almindeligt hos mennesker.
Det mest almindelige er, at stendannelsen finder sted i blæren. Urinsten er sammenkittet materiale af stofskifteprodukter, proteinstoffer og mineraler. Man deler urinsten op i flere grupper p.g.a. det fremherskende mineral i stenen (se blæresten). Urinsten kan ses hos alle racer og optræde i alle aldre.

Hvis katten begynder at tisse hyppigere end normalt, kan det være et tegn på en lidelse i urinvejene. Er der blodtilblanding i urinen kan det også være et tegn, hvorfor en undersøgelse af kattens urinveje  er nødvendig.

Forskellige undersøgelser af en urinprøve, herunder påvisning af blod, som er unormalt i urinen, kan sammen med påvisning af stenkrystaller i mikroskop bekræfte, om katten har urinsten.

For at finde ud af, hvor sten/stenene er placeret i urinvejene, vil man i mange tilfælde udføre en røntgenundersøgelse. Hos nogle dyrlæger vil man evt. foretage undersøgelse med ultralydscanner for at måle stenens størrelse og for at konstatere, hvilken tykkelse blærevæggen har.

HVAD KAN JEG GØRE?
Hvis katten har svært ved at tisse eller forsøger at tisse flere gange end normalt, og man umiddelbart kan konstatere blod i urinen, skal man kontakte dyrlæge.

Hvis man opdager, at katten ikke kan tisse, må man straks søge dyrlæge, fordi det kunne være et tegn på en indkilet urinsten, hvilket giver passagehindring og forhindrer katten i at tisse. I mange tilfælde vil katten ikke bevæge sig, fordi det “trykker” i maven, p.g.a.en udspilet blære.

Hvis der er urinstop, er det nødvendigt at få indført et kateter gennem urinrøret til blæren. Det er almindeligt at fastgøre kateteret, således at urinen kan tømmes fra blæren.

Hvis det ikke er muligt at føre et kateter forbi urinstenen, kan et operativt ingreb være nødvendigt for at skabe passage.

Indkilede urinsten i urinrøret ses hyppigere hos kastrerede katte end hos andre.

Hvis der er påvist urinsten i blæren og urinstop gentager sig,  kan man operere stenen/stenene ud af blæren.

I forbindelse med ansamlinger af urinsten vil der i de fleste tilfælde opstå en blærebetændelse, hvorfor en medicinsk behandling over længere tid vil være nødvendig.

For at opløse og forebygge nogle arter af urinsten er der udviklet forskellige fodermidler, som kan tilbydes katten, f.eks. Specific FCD tørfoder og Specific FCW vådfoder, som er et urinstensopløsende foder.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten