Gulsot, Dyrlægevagten
Katte Sygdomme

Gulsot

Gulsot, DyrlægevagtenGulsot er ikke en sygdom, men et tegn på en eller flere sygdomme i organismen. 
De forskellige organer inde i dyret vil også blive gulfarvede.

Årsag til gulsot kan være:

  • En ophobning af galde i leveren på grund af manglende afløb fra leveren gennem galdegangene til tarmen.     
  • Gulsot kan også ses i forbindelse med nedbrydning af de røde blodlegemer i et større antal end normalt, f.eks. ved indre blødninger og ved ved angreb af parasitter, som nedbryder blodlegemerne.     
  • Endelig kan gulsot ses i forbindelse med sygdom i  selve leveren, hvor levervævet bliver nedbrudt, f.eks på grund af svulster, leverbetændelse, infektionssygdomme o.a..     
  • Forgiftninger fra planter og kemikalier kan også fremkalde gulsot. 

I forbindelse med gulsot bliver urinen mere mørkfarvet, hvor imod afføringen i reglen bliver  lysere (lerfarvet), mere lind og ildelugtende. Katten får nedsat ædelyst eller hører op med at æde, ligesom katten virker mere træt og nedstemt end normalt. I reglen er pelsen mere mat og skællende, fordi katten ikke selv udfører almindelig pelshygiejne. Pulsen bliver langsommere, og pulsslaget aftager i styrke. I reglen er ejeren ikke i tvivl om, at dyret er sygt, fordi man ofte ser et betydeligt vægttab i løbet af kort tid.
Vægttabet skyldes, at katten ikke kan omsætte og optage fedt, fordi tarmindholdet ikke tilføres galde. Galden er nødvendig for optagelse af fedt.

HVAD KAN JEG GØRE?
Hvis  dyret begynder at miste ædelysten og virker mere træt end normalt må man kontakte dyrlæge. I mange tilfælde vil en analyse af blodet kunne fortælle, om katten er på vej ind i en gulsot. Hvis man konstaterer gulsot må man søge efter årsagen. Opdager man, hvad årsagen er, kan man i mange tilfælde behandle den sygdom, som er årsag til gulsot.
Hvis man ikke umiddelbart finder årsagen, vil væskebehandling i en blodåre medvirke til, at kattens almen befindende umiddelbart bliver bedre. 
Hvis katten er uhelbredelig syg, må man være indstillet på, at få den aflivet.   

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten