Key – Gaskell syndromkompleks, Dyrlægevagten
Katte Sygdomme

Key – Gaskell syndromkompleks

På et tidspunkt ophører ædelysten, fordi foderet har vanskeligt ved at passere spiserøret. Katten skærer tænder og forsøger at brække sig. Temperaturen kan være over det normale. I mange tilfælde vil der ved sygdommens begyndelse være forbigående feber.
I 75 % af tilfældene er øjets og mundens slimhinder mere tørre end normalt, fordi spytsekretionen er nedsat eller ophørt. Næseborene kan være skorpebelagte eller tilstoppede.
Øjets blinkhinde kan være synlig og pupillen i øjet er udvidet. Selvom man belyser øjet, så vil pupillen ikke trække sig sammen, som på en normal kat. 

Ved sygdommens begyndelse kan der forekomme en let diarré; men det mest almindelige er forstoppelse.
Blærelammelse eller ufrivillig afgang af urin kan forekomme.

Når den syge kat sover, ligger den med hovedet trukket ned mellem forbenene. 

HVAD KAN JEG GØRE?

Hvis kattten viser tegn på sygdom, skal man konsultere dyrlæge.
Det kan hjælpe dyrlægen med at finde ud af, hvad katten fejler, hvis ejeren kan komme med en beskrivelse af kattens adfærd, herunder brækning, forstoppelse, udvidede pupiller, tilstoppede næsebor, bevægelses forstyrrelser o.a..
Sygdommen kan desværre have et kort forløb, fordi katten “bukker under” i løbet af 1 – 2 døgn; men et sygdomsforløb på 2-3 uger er ikke ualmindeligt. Det kan også vare længere op til flere måneder, før katten ikke kan klare sygdommen p.g.a. afmagring, fordi den ikke har kunnet synke sit foder.
Katte, som overlever Key – Gaskell syndromkomplekset, vil kunne leve nogenlunde normalt.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten