Tandsygdomme, Dyrlægevagten
Katte Sygdomme

Tandsygdomme

Katten har 26 mælketænder og 30 blivende tænder. Mælketænderne bryder frem i 2 – 3 ugers alderen. Der skiftes til de blivende tænder ved 4- 5 mdr.s alderen.

Tandsten
Tandsten ses hyppigt hos katte, især hos de ældre dyr. Den udvikles ved, at foderrester sætter sig omkring tænderne. I disse madrester udvikler tandstenen sig. Tandsten ses som gråbrune belægninger omkring tanden ved overgangen til tandkødet. Der opstår betændelse i tandkødet, og efterhånden blottes tandhalsen. Tænderne mister derved deres rodfæste og bliver løse og falder ud. Tilstanden er smertefuld for katten og giver desuden en meget dårlig ånde til stor gene for omgivelserne.

Tandsten skal derfor fjernes. Det gøres hos dyrlægen i bedøvelse, og der bruges ultralydsrensning og polering af tænderne. Det vil hos nogle katte være nødvendigt at foretage tandsrensning 1 – 2 gange årligt. Tandsten kan man forsøge at forebygge dels ved at børste tænder på dyret og dels ved at fodre med et godt og groft foder. Endvidere findes foder, som kan forebygge tandsten.

Tandbylder
I svære tilfælde kan tandstensbelægningerne give lommedannelse om tandroden (parodontose), og tandfæstet ødelægges. Sådanne rådne tænder kan give anledning til tandbylder. Tandbylder ses oftest ud for de store kindtænder i overmunden og kan “bryde op” som en byld lige under øjet. Tandbylder kræver behandling. Katten skal bedøves, og tanden bør trækkes ud og bylden sikres afløb. Det er også nødvendigt at give katten en behandling med antibiotika.

Caries (huller i tænderne)
Caries forekommer hos katte, dog ikke så hyppigt som hos mennesker. Caries forekommer hyppigst på de største kindtænder i over- og undermunden og på de bagerste flade kindtænder. Behandlingen foregår i bedøvelse, og de pågældende tænder kan plomberes. Hvis caries i en tand er særdeles omfattende, vil man i de fleste tilfælde trække tanden ud.

Brud
Hos unge, legesyge katte eller efter et trafikuheld sker det, at en hjørnetand knækker. En flækket tand kan være smertefuld for katten. Det vil altid være klogt at bringe den til dyrlæge for at få konstaret, om tanden skal behandles eller trækkes ud.

Husk
Generelt for de fleste tandsygdomme er symptomerne savlen, kradsen omkring munden og dårlig ånde. Ofte har katten lysten til at spise, men holder pludselig op efter første bid, fordi katten føler smerte. I mange tilfæde viser katten dog ikke tegn på et tandproblem, fordi der ikke ses tydelige smerter, når katten indtager foder, hvorfor ejeren ikke opdager, at katten har en tandlidelse.

Lad din kat få et årligt tandeftersyn hos dyrlægen. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten