Astma, Dyrlægevagten
Katte Sygdomme

Astma

Astma er et tegn på sygdom, karakteriseret ved kortåndethed, som optræder i anfald. Betegnelsen astma anvendes også i forbindelse med åndenød. Åndedrætsbesværet skyldes en krampagtig tilstand, som pludselig optræder i de fineste luftrørsforgreninger i lungerne. Herved svulmer slimhinderne i luftvejene op og samtidig ophobes slim, hvilket gør det vanskeligt for katten at trækkke vejret. Det er især udåndingen, som er besværlig for katten, og det er årsagen til, at katten viser tegn på åndenød. Under udåndingen kan man undertiden høre en pibende lyd, fordi luftens passage er hæmmet.

Årsagen til astma skyldes en overfølsomhed – allergisk reaktion. Det betyder, at de astmatiske anfald optræder, når katten kommer i kontakt med et eller flere stoffer, som den er overfølsom for.
Astma kan ses hos alle katteracer og kan optræde i alle aldre. 

Det mest almindelige er, at anfaldene opstår i 2-3 års alderen. Man kan iagttage ganske lette tegn på besværet vejtrækning til et stadie, hvor katten sidder med åben mund. Undertiden ser man, at katten forsøger at kaste op og i det hele taget, er katten mere nedstemt end sædvanligt.

Mange gange kommer anfaldene igen, selvom katten har været i behandling og synes at være normal. 

HVAD KAN JEG GØRE?
Hvis man pludselig opdager, at katten har en besværet vejrtrækning, skal man straks søge dyrlæge. Undertiden tror man, at katten har en lungebetændelse, eller har været udsat for en beskadigelse f.eks. trafik eller faldskade, som bevirker, at katten får åndenød.

Undertiden begynder anfaldet med en kort, tør hoste, som senere går over i anstrengt vejtrækning, hvor katten kan sidde med åben mund og under anstrengelse, presser luften ud.

For at få den ud af det astmatiske anfald må man selvfølgelig få den behandlet så hurtigt som muligt. Herefter gælder det om at finde ud af, hvad katten er overfølsom for. Det er ikke altid en let opgave, men mange gange kan anfaldet sættes i forbindelse med noget nyt, man netop har anskaffet sig til huset. Nye gardiner, tæpper og lignende. Man bør også tænke på, om katten har fået noget “nyt”. Kattegrus, foder, katteseng o.s.v..

Når man har set èt anfald, er man i reglen mere opmærksom på problemet, og de fleste ejere kan mærke på katten, når det astmatiske anfald er på vej.

Derfor bliver de efterfølgende anfald normalt ikke så voldsomme, fordi den medicinske behandling påbegyndes før det voldsomme astmatiske stadie.

Hvis man finder årsagen til overfølsomheden og får den fjernet, kan katten fungere helt normalt i fremtiden.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten