Eosinofil granulom, Dyrlægevagten
Katte Sygdomme

Eosinofil granulom

Denne sygdom er lokaliseret til huden og optræder som regel i hovedet, omkring læber og mundslimhinde. Lidelsen kan også forekomme på den øvrige del af kroppen. Man ser en fortykket, velafgrænset lyserød hud belagt med rødbrune skorper. I reglen vil katten kradse eller klø sig på de angrebne steder, hvis den har mulighed for det.

Sygdommen kan ses hos katte af begge køn og i alle aldre, dog ikke så hyppigt hos killinger.

Årsagen til sygdommen er ikke klarlagt; men mange mener, det kan være en reaktion fra kattens immunsystem.

HVAD KAN JEG GØRE?
Hvis katten får hudforandringer i hovedet, lokaliseret især til læber og mundslimhinde, kan det være tegn på eosinofil granulom. For at sikre den rigtige diagnose og behandling, er det nødvendigt at søge dyrlæge.

Det kan være nødvendigt at foretage en biopsi (se biopsi), som er en mikroskopisk undersøgelse af et eller flere stykker forandret hud for at få den rigtige diagnose.
Hvis katten lider af eosinofil granulom, er der forskellige muligheder for medicinsk behandling, som kan hjælpe. Til trods for behandling er det ikke ualmindeligt, at sygdommen viser sig igen. Derfor kan medicinsk behandling – over en længere periode – være nødvendig.  

Hos unge katte – under et år, kan man undertiden se, at sygdommen pludselig forsvinder af sig selv.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten