Hæmobartonellose, Dyrlægevagten
Katte Sygdomme

Hæmobartonellose

Hæmobartonellose kaldes også infektiøs anæmi. Sygdommen skyldes en rickettsie, som er en mikroorganisme, som angriber de røde blodlegemer.
Man ved ikke præcist, hvordan sygdommen smitter, men måske overføres sygdommen med lopper. Sygdommen rammer især unge katte fra 1-3 år, og uvist af hvilken grund ser man, at der er flest hankatte, som får sygdommen. Derfor er det nærliggende også at tro, at sygdommen kan overføres ved slagsmål (bid).

Sygdommen kan vise sig ved nedsat eller manglende ædelyst, forhøjet temperatur og vægttab. Senere i forløbet ses blege til gullige slimhinder. Noget sikkert ydre tegn på sygdommen, er ikke beskrevet. Katte, som overlever sygdommen, kan være smittebærer uden at vise tegn på sygdommen.  

HVAD KAN JEG GØRE?
Hvis katten taber i vægt, ser nedstemt ud og holder op med at æde, kan det være et tegn på denne sygdom, hvorfor man skal konsultere dyrlæge.
Der kan være mange andre tegn på sygdommen, herunder gulsot (se gulsot).  

Sygdommen kan påvises ved en mikroskopisk undersøgelse af de røde blodlegemer, fordi disse rickettsier vil vise sig på overfladen af blodlegemerne. Det kan være nødvendigt at udtage blodprøve over flere dage, for at sikre en korrekt diagnose.

Sygdommen kan helbredes med medicin, hvis behandling iværksættes i tide.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten