Blæresten, Dyrlægevagten
Katte Sygdomme

Blæresten

Blæresten, DyrlægevagtenBlæresten og/eller urinvejssten
Blæresten et resultat af krystallisering af visse mineraler, især fosfor og magnesium (struvitsten) i urinen. Årsagen til denne krystallisering skyldes et forhøjt indhold af fosfor- og magnisium i foderet. Man ved også, at der lettere sker krystallisering i urin, som ikke er tilstrækkelig sur.

Hvordan opdager man problemet?
Hvis man bemærker, at katten ser ud til at have ondt, når den tisser, ser at den oftere bruger kattebakken, eller kan konstatere blod i kattens urin, skal man kontakte dyrlægen. Dyrlægen vil normalt foretage en grundig fysisk undersøgelse af katten, men det kan også være nødvendigt at foretage røntgen- eller ultralydsundersøgelse for at få en præcis diagnose.

Behandling af blæresten.

1. Operation.
Hvis stenene blokerer urinvejene og forhindrer urinen i at passere, er en operation/behandling i bedøvelse nødvendig.

2. Medicin.
Hvis dyrlægen ordinerer medicin, er det livsvigtigt, at du følger dyrlægens instrukser. Man bør ikke forkorte behandlingen, selv om symptomerne ser ud til at være forsvundet.

3. Generelle foranstaltninger.
Sørg altid for, at der er frisk drikkevand til katten.

Rengør kattebakken hver dag. Nogle katte vil ikke bruge en beskidt kattebakke hyppigt nok, og det kan resultere i en mere koncentreret urin.

4. Foder.
Der er findes fodertyper, som hjælper mod dannelse af blæresten.

Vigtigt om foder som forebygger urinvejssten.
Lavt indhold af magnecium og fosfor. Foderet medvirker til at sænke urinens pH-værdi (øger surhedsgraden).

Højt energiindhold
Øget protein- og fedtindhold

Vær opmærksom på

  • Katten skal have adgang til frisk, rent drikkevand hver dag.
  • Man må ikke give katten ekstra foder eller godbidder, da disse kan forstyrre urinbalancen og derved være med til at forhindre helbredelse.

Selv om begge køn har lige stor sandsynlighed for at udvikle blæresten og/eller urinvejssten, er tilstopning af urinvejene mere almindelig hos kastrerede hankatte.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten