Chlamydiainfektion, Dyrlægevagten
Katte Sygdomme

Chlamydiainfektion

Chlamydia er velkendt hos fugle, hvor sygdommen betegnes som ornithose eller på dansk papegøjesyge. Sygdommen optræder hos mennesker, men kan ses hos mange andre dyrearter herunder katte.

Hos katte ses luftvejsproblemer, ligesom øjenkathar/øjenbetændelse kan være et tegn på sygdommen.

Sygdommen udvikler sig over en uges tid og smitte, som opstår, sker sandsynligvis fra kat til kat ved direkte kontakt eller gennem partikler, når katten nyser.

Når infektionen begynder, er det i reglen kun det ene øje, som viser irritation.

Efter nogle dage bliver begge øjne angebet, og ejeren finder anledning til at søge dyrlæge, fordi katten ser ud til at være syg. Der kan være næse/tåreflåd, hoste og undertiden høres nysen. Forhøjet temperatur er ikke ualmindelig, nedsat ædelyst og vægttab kan også ses ved denne sygdom.

I de fleste tilfælde vurderes disse tegn, som en virusinfektion, hvorfor ejeren forventer, at sygdommen hurtigt “klinger” af. 

Chlamydiainfektionen “topper” efter 8-14 dage, derefter aftager sygdomstegnene over 2-3 uger.

Hunkatte, som tidligere har haft sygdommen, kan overføre chlamydia til livmoderen, hvorfor det ikke er ualmindeligt at se killinger med øjenproblemer på det tidspunkt, hvor øjenene normalt åbner sig ( 10 levedøgn). 

Sygdommen kan være generende specielt i katterier eller på steder, hvor der er mange katte samlet (pensioner).

Sygdommen kan overføres til mennesker, som har været i berøring med syge katte. 

HVAD KAN JEG GØRE?
Hvis katten pludselig får tåreflåd, som i løbet af et par dage udvikler sig til en egentlig øjenlidelse på et eller begge øjne, så må man søge dyrlæge. Hvis katten samtidig hoster, nyser og har nedsat eller ophørt ædelyst og forhøjet temperatur, så kunne det være et tegn på en chlamydiainfektion, hvorfor en behandling mod lidelsen bør iværksættes.

Det kan være nødvendigt at behandle øjenlidelsen med øjendråber i 2 – 3 uger, ligesom en generel medicinsk behandling, kan være nødvendig i op til 2 uger.

Man kan vaccinere mod sygdommen (se vaccination), hvorfor sygdommen kan kontrolleres. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten