Klolidelser, Dyrlægevagten
Katte Sygdomme

Klolidelser

Kloen svarer til menneskets negl og skal naturligvis efterses med passende mellemrum.

Under uheldige omstændigheder kan katten få en beskadigelse af en eller flere kløer. Det kan ses efter trafikuheld, fasthængen i hegnstråd, poten bliver klemt o.s.v.. I mange tilfælde kan der også opstå mindre sår i kloranden, hvorved bakterier kan trænge ind og udvikle en betændelsesreaktion i kloen.

I alvorligere tilfælde kan kloen blive delvis eller totalt afrevet, og der kommer blødning.

Hvis katten har pådraget sig en klolidelse, vil den i reglen begynde at slikke på poten, og i mange tilfælde vil man observere halthed. Ejeren er i reglen ikke i tvivl om, at der er noget galt med katten, fordi den vedvarende slikker i området. Potens overflade bliver fugtig, p.g.a. “slikkeriet”. Huden omkring kloranden får et rødligt udseende, og når man berører området, udviser katten tegn på ømhed. Ved nærmere inspektion kan man se, at kloranden (klovolden) er irriteret, og huden i kloranden er forandret.

Kan der være andre årsager til klolidelser?
Nogle katteracer er mere tilbøjelig til at pådrage sig en klolidelse end andre. Det kan skyldes allergi, infektion med mikroorganismer, dårlig hornkvalitet og dermed tilbøjelighed til revnede kløer.
I nogle tilfælde kan lidelsen optræde som en kræftform, hvilket kan nødvendigøre en amputation af den syge klo.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis katten har beskadiget kloen, eller klovolden er hævet, bør man kontakte dyrlæge. I de fleste tilfælde vil det være nødvendigt med en medicinsk behandling, fordi der ofte er infektion i området.
Hvis det er muligt, kan man sætte poten i sæbevand. Ofte vil man derefter lettere kunne se, hvad den egentlige årsag er til problemet.

Man skal sikre sig, der ikke er indtrængende fremmedlegemer i klovolden.  

Hvis kløerne slides naturligt, behøver man ikke at gøre noget.

Man kan udmærket selv klippe kattens kløer. Det er lettere på katte med lyse kløer, fordi man kan se blodkarret igennem kloen. Man klipper to – tre mm fra blodkarret. Det kan være noget vanskeligere at vurdere, hvor man skal klippe på katte med mørkfarvede kløer. Er man i tvivl om,  hvor man skal klippe, må man kontakte dyrlæge for at få instruktion, råd og vejledning. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten