Kemoterapi, Dyrlægevagten
Katte Sygdomme

Kemoterapi

Kræft hos dyr kan i mange tilfælde være en alvorlig og livstruende sygdom.

Hidtil har man behandlet svulster ved at operere dem væk, hvis det var muligt. Kemoterapi til behandling af dyr mod kræftlidelser har hidtil ikke været særligt udbredt blandt dyrlæger i Danmark. Imidlertid er der dyrlæger, som udfører kemoterapi.

Kemo er medicin (sammenblanding af kemiske stoffer), som nedsætter cellers evne, eller hindrer celler i at dele sig.  Mest kendt er “sulfastoffer”, som kan dræbe nogle bakterier.

Før man begynder at behandle med kemo mod en kræftlidelse, vil dyrlægen udtage en biopsi (se biopsi) af kræftknuden. Det er et lille stykke væv, som ved undersøgelse under mikroskop kan fortælle, hvilken kræftform der er tale om.

Når det er klarlagt, vil dyrlægen overveje, om behandling med kemo kan hjælpe katten. 

Man bør overveje, om  man vil lade katten behandle med kemo.

Flere undersøgelser peger desværre i retning af, at tidsrummet for at forlænge kattens levetid er begrænset, som regel få måneder. Der er dog kræftformer, hvor behandling kan være effektiv, og hvor katten får forlænget levetiden ud over, hvad man kunne forvente.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis man indvilger i at lade katten behandle med kemo, må man regne med nogen bivirkning af behandlingen. I de fleste tilfælde er bivirkningerne dog af mindre omfang, fordi man som regel anvender mindre doser end dem, man bruger til mennesker.

Hårtab ses i mindre omfang, hvor imod opkast og diarré er almindelig i forbindelse med behandlingen.  

Kemoterapi kræver en grundig instruktion fra dyrlægens side, og ejeren må være indstillet på, at behandling på ingen måde giver sikkerhed for helbredelse.  

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten