Skjoldbruskkirtel forstørrelse, Dyrlægevagten
Katte Sygdomme

Skjoldbruskkirtel forstørrelse

Skjoldbruskkirtlen er en mindre kirtel som siddder foran luftrøret på halsen. Hos katten er den opdelt i to halvdele, en på hver side af luftrøret.

Kirtlen producerer to hormoner, tyroksin (T4) og tri-jod-tyroksin (T3), som øver indflydelse på stofskiftet.

Hos ældre katte, – som regel over 7 år – kan det forekomme, at den ene eller begge halvdele af kirtlen begynder at vokse. Herved øges produktionen af hormonerne, hvilket påvirker stofskiftet i katten.

Man kender ikke årsagen til, at kirtlen begynder at vokse. Som regel skyldes sygdommen ikke kræft. I over 98% af tilfældene skyldes forstørrelsen en godartet lidelse. Under 2% skyldes kræft.

Sygdommen kan opdages, hvis man kan føle, at kirtlen er forstørret. En endelig diagnose kræver en måling af T4 i blodet.

Hvis man konstaterer en øget mængde hormon, vil kattens stofskifte øges, og katten vil begynde at tabe i vægt, selvom ædelysten er øget. Øvrige tegn på sygdommen kan være:

  • Sjusket pels
  • Diarré
  • Øget hjertefrekvens
  • Øget drikkelyst
  • Øget urinering
  • Hvileløshed 
  • Mere aktiv end sædvanligt
  • Mere irritabel end sædvanligt
  • Evt. opkastning, fordi katten foræder sig

Katte med skjoldbruskkirtel forstørrelse har ofte et nervøst udtryk i hovedet. Lidelsen kan give et øget blodtryk, hvilket kan give en følgevirkning på hjerte og nyrer.

Hvad kan jeg gøre
Hvis man opdager katten taber i vægt trods normal ædelyst, så kan det være et tegn på en skjoldbrusk kirtel lidelse. Da det er sjældent kirtlen er forstørret som følge af kræft, er der mulighed for behandling.

Man kan undersøge blodet for indholdet af T4. Hvis indholdet er over det normale, kan man tilbyde katten tabletter, som nedsætter produktionen af T4. Katten vil sandsynligvis herefter opnå et normalt stofskifte og kattens vægt vil øges. Denne behandling kan være livslang for katten. 

Det kan være nødvendigt at føre løbende kontrol for at sikre den medicinske behandling er optimal og for at vurdere om behandlingen giver bivirkninger. 

Undertiden vil man tilbyde operation, hvor man fjerner det forstørrede væv. 

Behandling vil i langt de fleste tilfælde give katten bedre livskvalitet i den 3.alder. 

 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten