Diarré, Dyrlægevagten
Katte Sygdomme

Diarré

Ved diarré forstår man, at katten har hyppig tynd afføring. Tilstanden ses ved forskellige sygdomme, men symptomet ses oftest, når der opstår sygdom i mave og tarmkanalen.

Diarré kan optræde i en akut og i en kronisk form.

Akut diarré  kan ses i forbindelse med et pludseligt foderskift, hvor katten indtager et for stort foder. Ligeledes vil fordærvet foder, forskellige virus og bakterie infektioner også kunne give en akut diarré. 

Kronisk diarré kan også skyldes foderet, hvis katten har en foderallergi. Ligeledes kan man se kronisk diarré i forbindelse med ormeangreb.

Nogle katte har ikke normal tarmabsorption, hvorfor der kan ses vedvarende diarré. 

Diarréen kan være vandig eller slimet, blodtilblandet eller sortfarvet. Katten kan i nogle situationer virke nedstemt og sløj. Der er ofte ophørt ædelyst, men forøget drikkelyst.

Endvidere er det ikke ualmindeligt, at katten har forøget afføringstrang, hvilket vil sige, at den ofte sætter sig og forsøger at presse den tynde afføring ud af endetarmen.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis katten brækker sig og har diarré, så vil den kunne komme i væskemangel. Det vil derfor ofte være nødvendigt, at bringe den til dyrlæge for at blive behandlet intensivt med væske. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at indgive væske direkte i blodet for at opretholde den naturlige væskebalance. Intensiv væskebehandling vil i mange tilfælde kunne helbrede katten, selvom den synes slap og udmattet. 

Hvis katten har diarré, men i øvrigt har lyst til at spise og virker upåvirket, kan man i mange tilfælde selv løse problemet. Man kan tilbyde katten kogt, koldt vand, og et diætfoder, som man enten kan købe færdigt eller selv fremstille.

Det kan bestå af finthakket, kogt fisk, surmælksprodukter f.eks. yoghurt. 

Problemet kan være, at katten ikke vil æde skånekost, kræsen, hvorfor man kan være i den situation, at skånekost ikke er en mulighed.

Katten tildeles skånekost i små portioner flere gange dagligt. Når afføringen igen viser sig normal, kan man langsomt gå over på det normale foder.

Er katten nedstemt og slap, bør man selvfølgelig straks kontakte dyrlægen.

Der findes forskellige håndkøbspræparater, som kan virke stoppende på diarré. Disse håndkøbspræparater bør man ikke tilbyde, før man har konsulteret dyrlæge.

Endvidere kan diarré skyldes organsygdomme, allergiske tilstande, og andet, hvorfor sygdommen kan have en mere kompleks karakter. 

Ophører diarréen ikke i løbet af kort tid, skal man få undersøgt årsagen.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten