Pyruvate Kinase (PK) Deficiency, Dyrlægevagten
Katte Sygdomme

Pyruvate Kinase (PK) Deficiency

Pyruvate kinase et et enzym, som er med til at danne energi i de røde blodlegemer. Deficiency betyder mangel, og som følge af mangel på dette enzym, vil mængden af røde blodlegemer gradvis blive mindre og der opstår blodmangel (anæmi). 

Ved mistanke kan man måle blodprocenten. Som regel får man ikke mistanke om sygdommen, før katten bliver syg, hvilket sker omkring et års alderen.  

Sygdommen ses kun hos få katteracer, herunder abyssinier og somali. Det er en arvelig sygdom, som optræder med et ikke dominerende arveanlæg.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis katten begynder at vise tegn på træthed, kan det skyldes blodmangel. Man kan måle kattens blodprocent, som vil være under det normale, hvis sygdommen er under udvikling. Hvis blodprocenten forsat er faldende efter et stykke tid, kan det være et tegn på sygdommens tilstedeværelse.

Man kan evt. få foretaget en undersøgelse på blodet for at finde ud af, om det er en arvelig lidelse.

Hvis man har mistanke, vil man i reglen undersøge forældrene, for at se om de skulle være bærere af arveanlægget. Viser det sig at være tilfældet, vil man fraråde at avle med disse katte.

Da sygdommen er sjælden, skal årsagen til blodmangel som regel søges andre steder.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten