Blodprop i bagbenene, Dyrlægevagten
Katte Sygdomme

Blodprop i bagbenene

Det er ikke ualmindeligt, at en kat pludselig slæber bagkroppen efter sig. Mange ejere forledes til at tro, katten har været udsat for et uheld, fald,trafikskade o.a.. Ofte antager man, at katten har brækket rygsøjlen.

Blodpropper kan optræde hos katte.

Hvis blodproppen sætter sig fast i blodårerne, som forsyner bagbenene med blod, så vil katten fra det ene øjeblik til det andet blive lam i bagbenene og vise tegn på smerte. Det er ikke ualmindeligt, at katten giver en ”klagende” lyd fra sig. Årsagen til denne kraftige smertepåvirkning skyldes manglende ilttilførsel til muskulaturen i bagbenene. Når muskulaturen ikke tilføres blod, som indeholder ilt, kan muskulaturen ikke fungere, og stofskiftet i muskulaturen kan dermed heller ikke fungere, hvilket udløser smerte.

HVAD KAN JEG GØRE?
Hvis katten pludselig slæber bagkroppen efter sig, kunne det være et tegn på en blodprop i årerne, som forsyner bagbenene.
Viser katten samtidig tegn på smerte, klager sig –  og bagbenene føles mere kolde end forbenene, kan det også være et tegn på en blodprop.

Man skal straks søge dyrlæge for at få den rigtige diagnose og behandling.

Hvis blodproppen har lukket fuldstændig for blodtilførslen til bagbenene, er katten i reglen så smertepåvirket, at man må være indstillet på at få den aflivet.

Hvis der er nogen blodtilførsel kan katten virke, som om den har vanskeligt ved at gå (slingrer). I disse tilfælde kan man behandle katten med medicin og afvente om tilstanden bedres. 

Sådan virker kattens kredsløb.
Pumpefunktionen ligger i hjertets muskulatur. Hjertet er delt op i en højre og en venstre halvdel. Hver halvdel har et forkammer og et hjertekammer.  For- og hjertekamre er adskilte af hjerteklapper, som forhindrer blodet i at løbe tilbage.

Den højre hjertehalvdel modtager iltfattigt blod fra kroppen, sender det til  lungerne, hvor det får tilført ny ilt og udskiller kuldioxid (kultveilte). Fra lungerne kommer blodet over i venstre hjertehalvdel, hvor det  pumpes ud i den store legemspulsåre, hvor det forsyner organer og muskulatur med ilt.

For at hjertet kan fungere optimalt, er der forskellige faktorer, som skal være opfyldt. Herunder hvor hurtigt hjertet slår (pulsslag/minut), blodprocent, aktivitetsniveau, sygdomme, medicin o.a..

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten