Vokseværk, Dyrlægevagten
Hunde generelt

Vokseværk

Vokseværk optræder hos hvalpe og unghunde. Det er især større hunderacer, som schæferhund, golden retriver, grand danois, dobermann, labrador retriver og basset hund.

Lidelsen ses i 6 – 12 måneders alderen. Man ser en varierende grad af halthed, som kan skifte fra et ben til et andet. Undertiden kan vokseværk dog forekomme på alle 4 ben. Ømhed i benene kan ses i varierende grad, og det er ikke ualmindeligt, at man ser halthed med et mellemrum på 2 – 4 uger.

Lidelsen ses oftest hos hanhunde.

Årsagen til sygdommen er ikke kendt, men man antager, det er en manglende forkalkning af de lange rørknogler.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis hunden begynder at halte i 5 – 7 måneders alderen, kan det være et tegn på vokseværk. Det er karakteristisk, at haltheden skifter fra ben til ben, og at haltheden er varierende. Hvis man trykker på de lange rørknogler (underarmsknogle, underbensknogle) vil hunden udvise smerte. Enkelte hunde kan have så store smerter, at de er ude af stand til at rejse sig og ude af stand til at bevæge sig.

Når hunden halter, er det nødvendigt at opsøge dyrlæge, for at få at vide, om hunden lider af vokseværk. I langt de fleste tilfælde vil det ikke være nødvendigt at behandle hunden, men i de tilfælde, hvor hunden er smertepåvirket kan man behandle med smertestillende medicin. Når hunden viser tegn på halthed skal den holdes i ro.

I langt de fleste tilfælde helbreder hunden sig selv i løbet af få uger. Det er nødvendigt, at hunden, mens den vokser, får tildelt et korrekt hvalpefoder.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten