Opkastning, Dyrlægevagten
Hunde generelt

Opkastning

Opkastning skyldes en påvirkning af opkastningscentret i hjernen. Denne påvirkning kan opstå ved en sygelig tilstand i et eller flere organer.
Betændelse i lever, nyre, bugspytkirtel og hjerne er eksempler, som kan udløse opkastning.

Fremmedlegemer i spiserør og tarmkanal kan medføre passagehindring, hvor man kan se opkastning.

Forsnævring af tarmkanalen og tarmslyng kan også udløse opkastning. Forgiftning, som følge af forkert medicinering  eller indtagelse af giftstoffer, kan give opkastning.

Opkast kan også ses i forbindelse med køresyge.

Opkastningerne kommer hyppigere, når lidelsen sidder i forreste del af tarmkanalen, end når lidelsen sidder i den bagerste del.

Foder af dårlig kvalitet eller fordærvet foder kan udløse opkastning.
Den mest almindelige årsag til opkastning er mave-tarmkathar, som følge af infektion eller indtagelse af dårligt foder. Som regel forløber disse tilfælde ukompliceret, og hunden kommer sig i løbet af et døgns tid.

Hvad kan jeg gøre?
Man kan faste hunden, d.v.s. undlade at tilbyde foder i et døgn. Kogt koldt vand tilbydes i et døgn. Hvis der ikke ses opkast efter vandindtagelse i denne periode, tilbydes skånekost i små mængder i det næste døgn. Er der fortsat ikke opkast, er problemet som regel overstået.

Kommer der opkast efter vandindtagelse, kan man vurdere, hvor hurtigt og hvor hyppigt det sker. Hvis det kommer hurtigt, kan det være tegn på fremmedlegeme i den forreste del af tarmkanalen. Yngre hunde har større tilbøjelighed til at æde fremmedlegemer end ældre.

Der kan forekomme blod eller blodtilblanding i opkastet, som tegn på blødning i den forreste del af tarmkanalen.

Er der vedvarende, hyppige opkastninger efter vandindtagelse, eller forsøger hunden vedvarende at kaste op, bør man søge dyrlæge.      

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten