Når hunden tigger om opmærksomhed, Dyrlægevagten
Hunde generelt

Når hunden tigger om opmærksomhed

Daglig kontakt og samvær med din hund er nødvendig for, at hunden trives, men hvis hunden finder ud af, at den kan få din opmærksomhed ved at opføre sig på en bestemt måde, vil den derfor oftere og oftere opføre sig denne måde. Efterhånden kan hundens adfærd udvikle sig til en plage for dig. I denne folder, vil vi fortælle dig, hvordan du kan få din hund til at holde op med at tigge om opmærksomhed.

Hundens behov skal dækkes
Du skal naturligvis forvente, at det at have hund kræver, at du tilbringer tid sammen med den. Du skal, udover almindeligt samvær, dagligt afsætte tid til røgt og pleje, træning, aktivering samt motion. Som hundens “leder” er det dit ansvar, at disse behov bliver dækket. Du kan styrke din position som en god leder ved, at du tager initiativ til træning, leg, kontakt m.m.

Hunden skraber, puffer, gør eller hopper op
Hvis din hund skraber på dig med forpoten, puffer til dig med snuden, gør ad eller hopper op ad dig, kan du få en til at holde op, hvis du ignorerer den fuldstændigt. I første omgang vil hunden bliver mere ihærdig i den forsøg på at få din opmærksomhed. Det plejer jo at virke. Hunden vil dog ret hurtigt finde ud af, at det ikke hjælper, og efterhånden vil dens forsøg på at få din opmærksomhed ophøre. Men hvis du blot en gang imellem belønner hundens anstrengelser ved at vise den opmærksomhed, vil det være nok til, at den fortsætter med at plage dig.

Hunden opfører sig unormalt
Hunden kan også vise anden adfærd, hvor det ikke er så indlysende, at den forsøger at få din opmærksomhed. Når en hund har lopper, vil den ofte få eksem ved haleroden. Da denne eksem klør voldsomt, vil hunden forsøge at bide sig ved haleroden, og den vil måske løbe rundt om sig selv. Hvis hunden finder ud af, at den kan få din opmærksomhed, når den opfører sig på denne måde, kan den fortsætte med det, efter den er blevet behandlet for lopper og medfølgende eksem. Hvis hunden bider sig i benet, kan det ligeledes have startet med, at hunden var generet af et eller andet, og så fandt ud af, at den på denne måde kunne få din opmærksomhed. Hvis din hund begynder at opføre sig underligt, bør du derfor straks gå til dyrlægen for at få undersøgt, om der er noget fysisk galt med den.  

Tvangshandlinger
Opmærksomhedssøgende adfærd kan afsløres ved, at adfærden kun ses, når du eller andre familiemedlemmer er til stede. Men hunden kan også opføre sig underligt uafhængigt af, om den er alene, eller den er sammen med familien. Hvis der ikke er noget fysisk i vejen med hunden, kan der i stedet være tale om tvangshandlinger. Denne type adfærd kan opstå, hvis hunden ofte kommer i en presset situation, hvor den ikke kan finde ud af, hvad den skal gøre – for eksempel hvis hunden ikke kan flygte fra noget, som gør den angst, eller hvis den er i konflikt mellem at nærme sig noget, der gør den bange, og flygte fra det. I begge tilfælde vil hunden blive frustreret. Derfor kan hunden udføre adfærd, der tilsyneladende er uforklarlig ud fra den situation, som den er i. For eksempel kan den begynde at slikke sig. Hvis hunden gennem en længere periode kommer i en situation, som udløser denne adfærd, vil adfærden udløses ved stadigt laver grader af frustration. Der er derfor fare for at adfærden udvikler sig til en tvangshandling.
Det specielle ved tvangshandlinger er, at de er uden for individets egen kontrol ,og at de ofte udløses i særlige situationer. Hos hunde vil tvangshandlinger som nævnt ovenfor forekomme uanset, om familien er tilstede eller ej. Under vise omstændigheder kan opmærksomhedssøgende adfærd kan udvikle sig til tvangshandlinger. For eksempel, hvis hunden er meget aktiv, men generelt er understimuleret, og hunden bliver belønnet for at udføre den pågældende adfærd. I sådanne tilfælde kan hunden efterhånden begynde at udføre adfærden, selvom den ikke længere bliver belønnet. Det, at hunden udfører adfærden, bliver en belønning i sig selv. Hvis din hund begynder at opføre sig underligt, må du derfor aldrig forsøge at aflede den ved at tilbyde den godbidder. Tvangshandlinger kræver altid behandling af en dyrlæge.

Sådan gør du
Du bør sørge for, at gøre din hunds afhængighed af dig mindre. Det kan du gøre ved at følge nedenstående råd:  

  • Lær hunden at arbejde selvstændigt. Gå til træning med hunden. Find en hundeklub, hvor man lægger vægt på, at træningen er lystbetonet. Streng dressur vil blot gøre problemet værre. Ved træningen kan du lære, hvorledes du kan lægge spor til hunden, som den skal følge. Sporsøgning, søg efter genstande eller godbidder inde og ude samt agility øger hundens selvstændighed samt stimulerer og trætter den mentalt på en sund og naturlig måde.   
  • Afbryd aldrig hunden, hvis den beskæftiger sig selv – med mindre, at den gør noget, som den ikke må.   
  • Sørg for, at hunden ikke knytter sig for stærkt til én person i familien. Lad familiens medlemmer deles om “forpligtelserne” over for hunden – det vil sige gåture, fodring, social kontakt samt beskæftigelse. Fodringen af hunden bør dog kun foretages af familiens voksne medlemmer. Hvis du bor alene, bør du aftale med venner og bekendte, at de skal komme at går tur med hunden en gang i mellem.   
  • Hunden må ikke følge familiens medlemmer rundt i huset hele tiden, men skal flere gange om dagen belønnes for at blive liggende, indtil den bliver givet fri.   
  • Lad ikke hunden sove i sengen. Du bør dog ikke lukke den ude fra soveværelset.   
  • Giv aldrig efter, når hunden tigger om opmærksomhed. Undgå at skælde hunden ud eller irettesætte den på anden måde, når den gør det, da den også vil opfatte dette som en form for opmærksomhed. Hunden skal ikke have mindre opmærksomhed end den plejer, men kontakten skal ske på dit eller andre familiemedlemmers initiativ.   
  • Lad hunden arbejde for belønning. Vil du give hunden en godbid, skal du altid bruge lejligheden til at træne med den – f.eks. indkald, sit, dæk, pote, rulle eller lignende, så hunden gør noget for at få godbidden.   
  • Sørg for, at hunden bliver stimuleret og aktiveret, når familien er hjemme. Find på små opgaver, hvor hunden får lejlighed til at bruge sin næse. Gør dem gradvist sværere, men gå ikke hurtigere frem, end hunden har mulighed for selv at løse dem. Du kan for eksempel starte med at smide en håndfuld hundekiks ud i haven, som det vil tage 15-20 minutter for hunden at finde.

I praksis kan det være vanskeligt, at ignorere hundens opmærksomhedssøgende adfærd fuldstændigt. Derfor kan det være nødvendigt at lære hunden, at den opnår det modsatte af, hvad den ønsker, hvis den meget ihærdigt tigger om opmærksomhed. Det kan du lære hunden på følgende måde:
1) Sig kort og kontant “NEJ!”, ligeså snart hunden begynder at tigge om opmærksom, drej siden til den i en rask bevægelse, og gå omgående væk fra den. Forlad om nødvendigt lokalet. Efterhånden vil hunden lære, at et “NEJ” betyder, at du afbryder kontakten med den.
2) Kald på hunden ca. 10 sek. efter, at den er holdt op med at tigge om opmærksomhed, få den til at sætte eller lægge sig, giv den en godbid og ros den.
3) Lad hunden sidde eller ligge i 20 sek., giv den endnu en godbid, ros den, og giv den fri. 

Når du i en periode er gået væk fra hunden, kan du prøve, om det er tilstrækkeligt at sige “NEJ!” og dreje siden til den, når den tigger om opmærksomhed. Hvis det ikke er nok til at få hunden til at holde op, skal du fortsætte med at gøre som beskrevet ovenfor. 

Hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre, eller træningen ikke lykkes, er det vigtigt, at du søger hjælp – for eksempel hos en adfærdsbehandler eller en dyrlæge med erfaring i adfærdsbehandling. Husk på, at tvangshandninger altid kræver behandling af en dyrlæge.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten