Aflivning af familiedyr, Dyrlægevagten
Hunde generelt

Aflivning af familiedyr

Aflivning af familiedyr, DyrlægevagtenLiv eller død?
Mange ejere af et familiedyr vil opleve at skulle til dyrlægen for sidste gang med deres dyr for at få det aflivet. Det er som oftest en tung beslutning at skulle tage afsked med et “familiemedlem” gennem mange år. Samtidig vil mange føle, at man sætter sig til herre over liv eller død, og de fleste af os vil vel derfor helst, at vi en morgen finder hunden død i sin kurv. Sådan går det imidlertid sjældent, fordi vi tidligere er begyndt at tænke på, om det er for dyrets eller vores egen skyld, at vi “lader” det leveHvornår er tiden inde?
Heldigvis tænker langt de fleste mennesker sådan, men det kan være uhyre svært at afgøre, hvornår det er tiden at gå den sidste tur til dyrlægen. Hvis man er meget i tvivl, så snak med dyrlægen om det. Han kender ofte dyret og vil bedre objektivt og fagligt kunne vurdere, hvornår tiden er inde. Familiedyr er vanedyr og vil altid reagere ens på familiens daglige gøremål. Køleskabsdøren eller madposen vil næsten altid vække selv det dybest slumrende familiedyr til live. Ligeledes vil raslen med hundesnoren bringe glæde hos de fleste hunde. Derfor skal man vurdere dyrets almenbefindende for at finde ud af, om dyret er alvorligt syg. Hvis appetitten og lysten til at gå tur forsvinder, kan det være tegn på, at en gammel eller meget syg hund er bedre tjent med at blive aflivet end skulle pines med sin sygdom i længere tid.For et dyr, der har levet hele sit liv blandt mennesker, er det meget ydmygende, ja, endda flovt, hvis det ikke længere kan holde sig renlig, og det bør give anledning til alvorlige overvejelser med hensyn til dyrets livsværdi Netop ordet livsværdi er faktisk beskrivende for de tanker, vi skal gøre os på familiedyrets vegne uden dog at tillæge det menneskelige tanker af nogen art.
Er man i tvivl om dyrets velbefindende, bør man derfor altid tage rlægen med på råd. Hvordan foretages aflivningen?
Selve aflivningen vil oftest foregå på den måde, at hunden får en beroligende indsprøjtning, som gør at hunden slapper af og æsten ikke reagerer på sin omgivelser. Derfor vil dyret heller ikke mærke den sidste indsprøjtning, som gives direkte ind i blodet med en overdosis sovemedicin. Herved sover dyret stille ind i bevidstløshed og umiddelbart derefter i øden.

Holde i pote?
Skal man blive ved sin ven, til den er død? Det er selvfølgelig op til én selv, men hvis dyret føler sig lidt utryg uden sin ejer, bør man blive i det mindste til virkningen af den første sprøjte er indtrådt. Der er ikke tvivl om, at hunden ofte på sin ejer kan fornemme, at der er noget unormalt ved situationen, og da gør man ondt værre, hvis man går fra den med det samme.

Hvad sker der bagefter?
Aflivning af familiedyr, DyrlægevagtenHvis man har mulighed for det og synes om det, er det helt lovligt at begrave sit familiedyr i sin egen have. Der skal være mindst 60 cm jord over dyret for at forhindre andre dyr i at finde det. Den anden mulighed er at lade dyrlægen beholde dyret for at for at bringe det til forbrænding. Endvidere er der nogle få steder i landet mulighed for at få familiedyr kremeret og få udleveret en urne.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten