Fyrværkeri, Dyrlægevagten
Hunde generelt

Fyrværkeri

Mange familiedyr reagerer på fyrværkeri.
Vi behøver ikke at komme mange dage ind i december måned, før der kommer skyderi og kraftige lysglimt.
Mange hunde reagerer på fyrværkeri; men katte og heste kan også reagere voldsomt.

Dyrene reagerer forskelligt. Nogle begynder at gø, viser nervøsitet ved at halse eller gemme sig. Andre søger nærkontakt eller går hvileløst rundt. I nogle tilfælde ser man ophørt ædelyst. Kort fortalt, hundens adfærd er ændret.

Hvorfor bliver hunden bange?
Det skyldes, at hunden ikke er bekendt med  “nye” lyde og  kraftige lyspåvirkninger. Hunden bliver forskrækket og i modætning til mennesket, glemmer den ikke så hurtigt. Derfor fortsætter hunden med at vise tegn på angst og nervøsitet.

Hvad kan jeg gøre?
Det letteste er at vænne hunden til, der ikke sker noget, når der kommer lyd og lysglimt. Man kan træne hunden med lydoptagelser fra nytårsskyderi, og forsøge at dressere hunden til, der ikke sker noget. Det kan man naturligvis ikke lære hunden, når først skyderiet er gået i gang. Hvis det ikke er muligt at vænne hunden til skyderiet, må man undgå den udsættes for lyd og lyspåvirkning. Husk evt. at lufte hunden før skyderiet går rigtigt i gang.
Man kan også benytte D.A.P, som betyder dog – appeasing pheromone.

2003, peger på, at disse feromoner ved 3-4 ugers behandling, har en virkning, som nedsætter frygten for fyrværkeri. I omtalte undersøgelse af 30 hunde, (16 tæver og 14 hanner), hvor gennemsnitsalderen var ca. 5 år fandt man, god virkning hos 20 hunde. Ejerne til 10 hunde havde behov for anden medicin, for at nedsætte frygten for fyrværkeri.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten