Penicillin, Dyrlægevagten
Hunde generelt

Penicillin

Penicillinet blev opdaget i London i 1928 af bakteriologen A. Flemming.
Opdagelsen blev gjort ved en tilfældighed, idet Flemming fandt en mug koloni, som var i stand til at hæmme eller dræbe bakterier.
Flemming dyrkede denne mug koloni i blodagar og senere forsøg bekræftede den første observation. I 1932 fik denne svamp navnet penicillin.

Det var dog først i 1938 at andre forskere begyndte at interessere sig for opdagelsen. På dette tidspunkt lykkedes det at fremstille et koncentreret penicillinpræparat, som var i stand til at helbrede infektioner hos dyr og mennesker.
I Danmark lykkedes det at fremstille et koncentreret penicillinpræparat i 1944.

Penicillin kan anvendes mod infektioner, forårsaget af bakterier; men kan også bruges forebyggende f.eks. før en vanskelig operation.
Penicillin kan indgives gennem munden, som tabletter eller pulver. Det kan sprøjtes ind i muskulatur, men kan også gives direkte i blodet. Endvidere fremstilles penicillin i salver og i dråber til f.eks. behandling af øjenlidelser. Man angiver doseringen i I.E. ( internationale enheder ), hvor 1 million IE er sat til aktiviteten af 0,6 gram benzylpenicillin.
Hvis penicillin gives gennem munden vil en betydelig del af penicillinet nedbrydes i mave og tyndtarm. Årsagen er, at syren i mavesækken nedbryder en del af penicillinet og at der i tyndtarmen findes et enzym, som også kan nedbryde en del. Derfor vil doseringen som regel være væsentlig højere, når penicillinet indtages gennem munden, end hvis behandling foregår ved injektion i en muskel.
Penicillin fordeler sig jævnt i dyret og trænger ind i de fleste væv og organer, dog kan der være betydelig forskel i koncentrationen af penicillin i de forskellige organer.
Penicillin nedbrydes hurtigt i organismen og den største del udskilles med urinen.
Penicillin er meget lidt giftigt, men det betyder ikke, at penicillin kan anvendes uden fare. Enkelte dyr kan være allergiske over for penicillin, hvilket kan udløse et chok og dermed bringe dyret i livsfare.
Penicilliner har forskellige måder at virke på. Nogle virker direkte på bakterien, hvor bakterien dræbes andre typer hæmmer bakterier i at formere sig.

Nogle bakterier har evne til at modståpenicillin. Det betyder, at lægemidlet har ringe eller slet ingen virkning. Når det sker, betegner man bakterierne, som resistente overfor penicillin.

Der findes mange forskellige penicilliner i mange forskellige koncentrationer.    
I Danmark er penicillinpræparater receptpligtige, hvorfor en dyrlæge skal ordinere.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten