2. Køb af hvalp, Dyrlægevagten
Hunde generelt

2. Køb af hvalp

2. Køb af hvalp, DyrlægevagtenAt få en ny hvalp i huset er en dejlig og inspirerende oplevelse.

Netop derfor er hvalpens start i dens nye hjem så vigtig: Husk – god tid til hvalpen, når den flytter ind. Husk- vær venlig, men konsekvent.

Husk: 

  • Ormekur     
  • Vaccination     
  • Fodring     
  • Mærkning og registrering     
  • Sygekasse.

Ormekur
Inden hvalpens 1. vaccination skal den behandles mod spolorm. Hos dyrlægen kan man få råd og vejledning i forbindelse med ormekuren.

Vaccination
Første vaccination af hvalpen skal foretages, når den er 12 uger gammel. Før den tid har hvalpen antistoffer fra sin mor. Hvalpen vaccineres mod hundesyge, parvovirusdiarre, smitsom leverbetændelse og coronavirusdiarre.

Revaccination skal finde sted ca. 4 uger efter, altså når hvalpen er 16 uger. Derefter vaccineres 1 gang om året. I forbindelse med vaccinationen foretages et sundhedseftersyn. Ører, øjne, tænder, pels, hjerte og lunger er bl.a. nogle af de organer, som dyrlægen kontrollerer.

Fodring
Et spørgsmål, der ofte stilles, er: Hvad er den bedste ernæring? – Hvad er den sundeste kost?

Hunde har forskellige behov, helt afhængig af alder, brug og sunhedstilstand.

Hos dyrlægen kan man købe et færdigfremstillet foder, hvor kvaliteten er helt i top. Ejeren kan her være sikker på, at hvalpen får alt, hvad den har behov for uden yderligere tilskud af vitaminer eller mineraler. Foderet fås både som tørkost og dåsekost.

Mærkning
Det er ved lov besluttet, at alle hvalpe født efter 1. januar 1993 skal mærkes og registreres. Man kan sammenligne det lidt med biler, der er forsynet med et stelnr. og en registreringsattest, som angiver, hvem bilen tilhører. Mærkningen kan enten være en tatovering i øret eller lysken eller en mikrochip, som hunden får “sprøjtet” ind under huden.

Sygekasse
Desværre er det ofte sådan, at først når sygdom er opstået eller ulykke er sket, bliver man som hundeejer opmærksom på, at dyret kunne have været i en hundesygekasse.

Kommer hunden f.eks. alvorligt til skade med knoglebrud eller indre kvæstelser, løber de økonomiske omkostninger ved behandling hurtigt op. Tænk f.eks. også på et langvarigt øreproblem eller hudlidelser.

I sådanne tilfælde er mange glade for at sygekassen træder til. Det er derfor meget hensigtsmæssigt at melde sin nye hvalp i sygekasse.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten