Heste racer

Welsh pony

WELSH MOUNTAIN PONYER – WELSH PONYER – WELSH COBS 

Avlsforeningen for Welsh Mountain og Welsh ponyer i Danmark blev stiftet i 1965. Den varetager avl med de walisiske ponyer, der inddeles i følgende 5 sektioner:   
  • Sec. A : Welsh Mountain ponyen (ikke over 122 cm)      
  • Sec. B : Welsh ponyen (op til 137 cm)      
  • Sec. C : Welsh ponyen af Cob type (op til 137 cm)      
  • Sec. D : Welsh Cob (over 137 cm)      
  • Sec. F : Welsh krydsninger (min 25% welsh-blod) 
De walisiske ponyer har levet i århundreder i Wals’ bjerge, og stambogsføringen af disse begyndte i starten af dette århundrede. Den danske avlsforening for Welsh har foreløbig udgivet 8 stambøger. Foreningen har ca. 250 medlemmer, og der findes ca. 3000 registrerede walisiske ponyer i Danmark. De walisiske ponyer må have alle farver undtaget broget. 
Welsh  pony, Dyrlægevagten WELSH MOUNTAIN PONYEN (SECTION A) 
Welsh Mountain ponyer er avlet i bjergene og de vildsomme egne i Wales i mange generationer. I århundreder har vilkårene været “kun de stærkeste overlever”, hvilket indebærer en sund konstitution, jernstærke lemmer, og høj intelligens, som i forbindelse med det legendariske ‘Welsh temperament” gør den til den ideelle moderne børnepony. Welsh Mountain anvendes under rytter og for vogn over hele verden. De tilpasser sig vilkårene fra det kolde Canada til det varme Afrika og Australien. 
Welsh Mountain ponyens hoved bør være lille med små, spidse ører, store, fremstående øjne og bred pande. Kæbepartiet bør være markeret og tilspidset ned mod mulen; profilen kan være konkav eller “araberpræget”, men aldrig konveks eller for lige. Halsen bør være lang og velansat på en skrå skulder, der går over i en velmarkeret manke. Lemmerne skal være placeret lige under kroppen med gode flade piber og runde stærke hove. Halen skal være højt ansat og frit båret. Bevægelsen skal være lige, livlig og fri med god undergriben og afskub.  
Welsh  pony, Dyrlægevagten WELSH PONYEN (SECTION B) 
Beskrivelsen på Welsh Mountain ponyen kan anvendes på Welsh ponyen, men med større vægt på ridepræget med bevarelsen af den oprindelige welsh type med kvalitet og masse. I generationer har disse ponyer været transportmiddel for bjergbonden, båret ham gennem de barske og bjergrige områder, når han skulle vogte får eller vilde ponyer. De måtte være hårdføre, i god balance og hurtige for at overleve, og det har resulteret i avl på kun de bedst egnede dyr. 
Kombinationen af naturlige springevner og det samme temperament som Welsh Mountain ponyen gør Welsh ponyen ideel i et hvilket som helst terræn, dens unge rytter måtte vælge. I dag er de i særklasse blandt rideponyer i topklasse, både i konkurrencesport og i den daglige ridning.  
Welsh  pony, Dyrlægevagten WELSH PONYEN AF COB TYPE (SECTION C) 
Welsh ponyen af Cob type er et stærkere sidestykke til Welsh ponyen, med med Cob blod. Deres sande værdi og alsidighed er blevet anerkendt gennem de senere år, og antallet af dyr er steget. Aktive, sikre på benene og hårdføre som de er, er de ideelle til mange formål både for voksne og for børn. De ses i utallige ridelejre i hele Wales, hvor de bærer feriegæster rundt i bjergene, i konkurrencer over hele landet, og de ses for handelsmandens vogn i byerne. 
Som de øvrige Welsh typer har de naturlige springanlæg, og de er også fremragende for vogn – der er faktisk ikke den ting, de ikke kan bruges til.  
Welsh  pony, Dyrlægevagten WELSH COB (SECTION D) 
Meget passende beskrevet som “det bedste ride- og køredyr i verden”. Den er fremavlet gennem mange generatoner med modighed, medgørlighed og uden-holdenhed for øje. Welsh Cob’en er en god fritidshest og velegnet til al konkurrenceridning, og i de senere år har den haft stor succes i den internationale køresport. Deres evner på alle områder anerkendes nu både i England og andre lande, og efterspørgslen overstiger langt udbuddet. 
De generelle karakterer er hårdførhed, styrke og smidighed. Hovedet er udtryksfuldt med ponypræg; store øjne, bred pande og små velplacerede ører. Kroppen bør være dyb og båret af stærke lemmer med gode solide led og kraftige piber. Bevægelsen skal være lige, fremadgribende og energisk med knæaktion og med hele forbenet strakt fra skulderen og så langt freem som muligt i alle gangarter. God haseaktion med kraftigt afskub.  
Welsh  pony, Dyrlægevagten WELSH KRYDSNINGER (SECTION F) 
Selvom dyrene i alle fire sectioner i stambogen varierer i størrelse og masse, viser de alle præg fra deres fælles ane – nemlig Welsh Mountain ponyen. De bedste arver den stærke konstitution, gode piber, modet, energien og det medgørelige temperament, som har givet dem verdensry. Det er derfor ikke overraskende, at de er efterspurgt til krydsning med andre racer, og der findes i foreningen et krydsningsregister for heste og ponyer, hvor mindst 25% skal være registreret Welsh blod. 
Disse dyr har vist meget stor værdi på mange områder, ved bl.a. at vinde mange Europa- og Verdensmesterskaber i dressur. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten