Heste racer

Pura Raza Espanola

Pura Raza Espanola, DyrlægevagtenEn hesterace som ifølge spanske historikere har aner helt tilbage til ca. år 200 f.kr. P.R.E. er siden 1600-tallet helt renavlet og med lukket stambog. Den er brugt af kejsere og konger, i krig og fred, i tyrefægterens arena, og som menneskets uvurderlige hjælp i det daglige markarbejde. 

Den er brugt som transportmiddel, ligesom den altid har været brugt til opvisninger, dette med øvelser fra “Den Høje Skole” og til klassisk dressur. P.R.E. er stamfader til mange af Europas i dag kendte varmblodsracer. Som et sjovt eksempel kan nævnes Kong Frederiks 2´s Kongelige Frederiksborger Stutteri, grundlagt i 1562 af den spanske P.R.E.-hest.

Indskrivning i hovedstambog samt kåring foretages udelukkende af kåringskommisionen fra Jefatura de Cria Caballar, der hvert efterår efter anmodning rejser til de pågældende lande med en af Jefatura de Cria Caballar anerkendt forening. 

Størrelse: P.R.E.´s kåringsreglement foreskriver et stangmål for hopper fra ca. 150 cm og for hingste fra ca.152 cm. Dog ses P.R.E. helt op til ca. 167 cm i stang. 
Farve: Farverne er skimmel(80%) (tordo), mørkebrun(15%) (castano), sort(5%) (negro) og rød (alanza) accepteres. 
Hoved og hals: Hovedet skal være ædelt, med lige eller let rundet næseryg. Øjnene mandelformede, store og udtryksfulde, og velformede ører. Man og pandelok er kraftig og ofte bølget. Nakken skal være med en tydeligt buet. 
Krop: Skulderen er velformet, brystet dybt og bredt, selve kroppen harmonisk og velproportioneret. Halen er kraftig og lavt ansat. 
Ben: Lemmerne skal være faste og stærke, hovene stærke og velformede. 
Bevægelse: Gangartene hos en P.R.E. er smidige, rummelige og energisk, men en høj benaktion. 
Karakter
anvendelse: 
Der er tale om en intelligent og stolt hest. Desuden er den meget udholdende, modig, energisk, lærenem og samarbejdsvillig. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten