Heste racer

Jydsk hest

Jydsk hest, DyrlægevagtenDen første hesteavlsforening for jydske heste blev startet så tidligt som i 1887 i Høver vest for Århus. Året efter blev der oprettet “De samvirkende jydske Hesteavlsforeninger”, som blev det ledende organ for jydsk hesteavl.
For 100 år siden var der 113 jydske hesteavlsforeninger med 8.500 medlemmer. Den jydske hest var den mest udbredte hesterace i Danmark. Det holdt sig helt til efter krigsafslutningen i 1945. 

Landbrugets mekanisering gik herefter stærkt ud over de svære hesteracer og således også for den jydske hest. Idag er der dog en stigende interesse for at bevare den gamle nationale trækhesterace.

Avlsforeningen Den Jydske Hest organiserer avlsarbejdet med kåringer og stambogsføring samt føl-og plagskuer og lydighedstester. Der er rundt regnet 265 medlemmer og en bestyrelse bestående af 7 medlemmer. 

Størrelse: Idealmål på hingste er 155-160 cm. Hopperne et par cm. mindre. 
Farve: Mest røde med hvid man, hale og hovskæg. Sorte og brune er ved at være sjældne og skimlede er helt forsvundet. 
Type: Man ønsker middelstore, kønne dyr af den specielle jydske type. Helhedsindtrykket af racen er harmoniske og ensartede dyr. 
Hoved og hals: Hovedet er ofte stort med lange ører og lige næseryg. Halsen er kraftig og velansat. 
Krop: En særdeles god brystdybde med brystbenet nær ved jorden. Der ønskes en god bredde. Ryggen er ofte noget lang med tendens til noget høj lænd. Krydset er middelbredt og lårene fyldige. 
Ben: Lemmerne er meget føre. Der stiles efter rene lemmer med fine hår, som danner en smuk sok omkring koder og det nederste af piberne. 
Bevægelse: Bevægelsen ønskes god i skridt og trav med god haseaktion. 
Karakter
anvendelse: 
Det gode og arbejdsvillige temperament er en af de mest værdifulde egenskaber hos de jydske heste. Carlsberg Bryggerierne har siden 1928 kørt med jydske heste.

Den jydske hest er en fortrinlig trækhest, som anvendes i hobbylandbruget og i skoven til at slæbe træ. Dens særdeles gode gemyt gør den også velegnet som alletiders hest for hele familien. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten