Heste racer

Dartmoor pony

Dartmoor pony, DyrlægevagtenDenne racer stammer fra England, nærmere betegnet området kaldet Dartmoor i Devon. Her har den haft sin opvækst på heden, hvor den har vandret i mange hundrede år. Det tidligste man kan datere kendskabet til denne pony tilbage til, er i et testamente fra en Saksisk biskob, som døde i år 1012. Siden blev ponyen anvendt til bl.a. pakhest i minerne, hvor dens styrke og højde, gjorde den uundværlig. 

Da minerne blev lukket, blev hovedparten af ponyerne sluppet fri for igen at nyde friheden på heden, med undtagelse af de få ponyer, som lokale gårdmænd tog med sig.

Dartmoor ponyen er nært beslægtet med Exmoor ponyen, som er opvokset i Exmoor området, som har nogenlunde de samme klimatiske forhold som i Devon. Det var først omkring år 1900 man for alvor begyndte at registrere Dartmoor ponyerne, og dette blev gjort af det daværende Polo Pony Society. Omkring 1960 strammedes kravene for optagelse i stambogen betydeligt, og i dag avles der efter de bedste blodlinier. Avlsforeningen for Dartmoor ponyer i Danmark er et forholds lille forbund, og kun ca. 20 føl registreres hvert år, dog er kvaliteten høj og eftertragtet både i og udenfor Danmark. 

Størrelse: Dartmoor ponyen må max. måle 127 cm i stang. 
Farve: Almindeligst brun, sort, grå og rød. Brogede ponyer anerkendes ikke. Større hvide aftegn ses helst ikke. Man og hale ønskes kraftig. 
Hoved og hals: Hovedet skal være lille, med stor venlige øjne, og små opmærksomme ører. Hovedet er velansat på en god hals af medium længde. 
Krop: Gode, kraftige og skrånende skuldre, ryggen og bagparten er muskuløs og af medium længde, brystkassen har en god dybde. Halen er velansat. 
Ben: Lårene stærke, og god plads ved albuerne er ønsket. Overarme relativt lange og muskuløse, knæet forholdsvist stort og fladt. Hovene bør være små og faste. 
Bevægelse: God skulder- og haseaktion, dog uden at virke overdrivende. Desuden er gangen god og fremgribende, som hos en god ridehest. 
Karakter/anvendelse: Dartmoor ponyen er af natur meget venlig og fornuftig af sind, hvilket gør den ideel som begynder- og /eller børnepony. Den har desuden fortrinlige rideegenskaber, der gør den populær som ride- og konkurrence pony. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten