Heste racer

Haflinger

Haflinger, DyrlægevagtenIngen hesterace er i begyndelsen blevet så målbevidst avlet som haflingeren. En epoke startede i 1874, da hingsten Folie 249 blev født i byen Schulderns, Sydtyrol. Han blev starten på en målrettet avl, således, at der i dag i Østrig findes 7 blodlinier. I begyndelsen var typen en nøjsom kraftig pony med gode karakteregenskaber som var en uvurderlig hjælp for de østrigske bjergbønder. Men efter som alt er blevet industrialiseret, har haflingeren fået en ny opgave som fritidshest for hele familien. 

Det er lykkedes, at fremavle en fritidshest, som egner sig både til ridning og kørsel. Fra at være en bjerghest til fritidshest er det lykkedes Haflinger Pferdezuchtverband tyrol, styret med kyndig hånd af Otto Schweissgut, at fremavle den haflingertype som vi ser i dag. 

Størrelse: Et stangmål på 136 cm til 150 cm. 
Farve: Der ønskes fuksfarver fra lys fuks til kulfuks med lyst langhår. 
Hoved og hals: Hovedet skal være ædelt – tørt og harmonisk, god ganaschefrihed, en let nakke med konveksformet passende lang og velansat hals. 
Krop: En passende skrå skulder med god mankemarkering. Bringen passende bred og ryggen passende lang og ikke for stram. ryglinien ikke for vigende. Krydset må ikke være stejlt og ikke for spaltet. Halen skal være velansat og ikke for dybt placeret. 
Ben: Bagbenene skal være godt bemuskelt, piberne flade, haserne rene og klare. Koderne middellange og gode veludviklede hove. Fundamentet tørt og korrekt stillet. 
Bevægelse: Bevægelserne skal være fremadgribende, flad, elastisk og taktfast. 
Karakter
anvendelse: 
Haflingerens anvendes i dag til alle former for ridning og kørsel.

I ridesporten har haflingeren bevist sin anvendelighed ved utallige stævner landet over både som dressurhest og som springhest.

En haflinger er fra naturen en stærk og robust hest som står godt på benene, dette gør den særdeles egnet som kørehest. Haflingeren bruges som konkurrencehest, men dens charmerende væsen og flotte udstråling med sin hvide man og hale gør den meget velegnet ved festlige lejligheder når f.eks. studenterne springer ud eller når brudeparret skal transporteres fra kirken.

I Western ridning er det Haflingerens stabilitet og upåvirkelighed som værdsættes.

Denne upåvirkelighed er også årsagen til dens succes som familiehest, idet Haflingeren kan rides af alle i familien. Med dens rolige og kærlige gemyt bliver den hurtigt en del af familien. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten