Heste racer

Palomino

Palomino, DyrlægevagtenIndenfor dette avlsforbund, avles der primært efter den rigtige farve, nemlig palominofarven. Frembringelsen af denne farve, er afhængig af arveanlæg, og der findes mange udregninger af hvilke dyr der skal krydses, for at opnå den rigtige farve. Man kan dog ikke krydse 2 palominoer, og regne med at opnå den perfekte farve, idet der her ofte sker en fortynding af farven, hvorfor den altså ikke kan nedarves rent. 

USA har “hovedansvaret” for frembringelsen af heste i denne smukke farve. Her har farven eksisteret i mange år, også inden man påbegyndte den målrettede avl.

I dansk Palomino Avlsforbund afholdes der hvert år hoppekåringer (incl. Sadelkåring ), hingsteforbesigtelse samt føl- og plagskuer, derudover afholdes årligt hingstekåring, som finder sted på Vilhelmsborg v. Århus. I forbindelse med hoppekåringerne afholdes der også rideklasser, idet også ridelighed, bevægelse og kapacitet bedømmes, og ikke kun farven. 

Størrelse: Højden på denne hestetype er meget variabel, idet der både bruges ponyracer og store heste til at fremavle farven, der kan derfor ikke fastsættes præcise størrelses mål. 
Farve: Palomino farven er den grundlæggende farve, herudover beskrives farven som værende bronze-, kobber-, rødguld-, guld- eller perleagtig. Desuden beskrives guldskæret, altså den metalliske guldglans der er ønsket i farven. Halen og manen skal være hvide, hvide aftegn i hoved og på ben er tilladt. Pletter i farven og striber er ikke ønsket. 
Krop: Der avles efter at opnå en velproportioneret og ædel hest/pony, af passende størrelse. Der avles desuden frem efter et godt og korrekt fundament, der giver mulighed for en god bevægelse. 
Bevægelse: En smidig bevægelse er ønskelig, med god indundergriben, godt afskub og god elasticitet og sving. 
Karakter
anvendelse: 
En villig og intelligent hest/pony er ønsket, med et godt temperament, der gør den velegnet til konkurrencebrug, og til brug af både børn og voksne. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten