Heste racer

Friser

Friser, DyrlægevagtenFriseren er en ældgammel hesterace, en af Europas ældste og tilhører de barokke heste i lighed med andalusier og Lipizzaner. Stambogen for Friserheste blev oprettet i 1879 i Friesland, Holland. 

I Danmark finder landskåringen sted medio september hvert år, skiftevis på Christiansborg Ridebane, København og Det Nationale Hestesportcenter, Vilhelmsborg ved Århus.   

Størrelse: Idealmålet for Friseren er 160 – 162 cm i stang. Kåringsreglementet foreskriver et stangmål for stambogshopper fra 150 cm og for sterhopper fra 155 cm. For alle dyrs vedkommende foretages måling omkring 3-års alderen ved optagelse i stambogen. Da Friseren først kan betragtes som udvokset i 5-års alderen, findes den i størrelser fra 150 – 170 cm i stang. 
Farve: Friserens farve er uden undtagelse sort, kun ganske få hvide hår i panden er tilladt. 
Krop: Friseren er en kvadratisk bygget hest med et særdeles elegant præg og med en flot svungen hals, et lille kønt hoved, små ører og en fejende hårpragt, man, hale og kodehår. 
Bevægelse: Gangen er kraftfuld med høj forbensbevægelse. 
Karakter
anvendelse: 
Friseren er en temperamentsfuld, men alligevel meget samarbejds-villig og kontakt søgende hest, der egner sig til brug i såvel kørsel som ridning. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten