Heste racer

Fjordhest

Fjordhest, DyrlægevagtenFjordhesten er en gammel race, der blev brugt af vikingerne i Norge til deres lange ridt og kampe. Den hest, man den gang avlede, har ikke ændret sig nævneværdigt gennem de sidste århundreder. Der avles fortsat heste over det meste af Norge, og fjordhesten er også blevet populær i mange andre lande, specielt i Danmark. I år (2001) kan Fjordhesteavlen i Danmark fejre 60 års jubilæum.  

Størrelse: Fjordhesten måler typisk mellem 140 – 145 cm i stang. Måles de udover disse mål, accepteres dette dog også. 
Farve: Gul, rødgul, grå, ulsblak og gulblak. Der ønskes rene farver med farvespil. Der findes indenfor Fjordheste avlen helt faste rammer for hvilke farver og aftegn der accepteres eller ikke, idet aftegn er uønskede. Har en hingst f.eks. andet end enkelte hvide hår, kan denne ikke opnå avlsgodkendelse/kåring. 
Hoved og hals: Hovedet ønskes lille, trekantet og tørt, med små ører og udtryksfulde øjne. Gerne indadbuet næseryg, bred pande og kraftige kæber. God ganasche frihed og en smidig nakke, i overgangen mellem hoved og hals. Halsen skal være kraftig, velansat og velrejst, må ikke være for kort. 
Krop: Manken ønskes velmarkeret, skulderen skrå, lang og med god frihed. Ryggen ønskes en anelse lang og smidig. Krydset er muskuløst, og halen velansat. 
Ben: Lemmerne ønskes rene, velstillede og tørre. Knæ og hase- led skal have jævn overgang til piben, og ønskes desuden velmarkerede. Piberne flade og korte. Underarme og lår ønskes muskuløse, koderne bør være middellange og elastiske. 
Bevægelse: Kodeordene er: Energisk, taktfast og fremadgribende – også i galoppen. Ligeledes ønskes god hase aktion og god bæring. 
Karakter
anvendelse: 
Fjordhesten er en alsidig hest, og er en ideel familie og fritidshest. Den bruges både til dressur og spring, men også til distance ridning og kørsel. Dens venlige sind gør den nem at omgåes for hele familien, og desuden er den modig, energisk, harmonisk og tillidsfuld. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten