Heste racer

Oldenborg

Oldenborg, DyrlægevagtenOldenborghesten stammer fra det tyske område Oldenburg, hvor der indførtes tvungen hingstekåring fra 1820. Dog kan racens historie skrives helt tilbage til ca. 1580. Avlen med oldenborg-heste i Danmark er dels en videreførelse af halvblodsavl siden 1820´erne med Yorkshirehingste, dels frederiksborghingste og tyske varmblodsracer.
Stambogsføringen blev påbegyndt i 1895 og igennem årene baseret på indkøbte hopper og hingste fra Oldenburg. 

Dansk Oldenborg avl (DOA) blev oprettet i 1978 som en selvstændig organisation. I dag har DOA ca. 700 medlemmer.

Den danske oldenborghest anvendes idag både til køre og ridebrug. Dansk oldenborg avl er opdelt i to afdelinger: Renavl med blodrenhed på 87-100% oldenborgafstamning. En forædlingsavl, hvor blodrenheden er 25-75% oldenborgafstamning. Der arbejdes derfor med to avlsmål 

Renavlet oldenborg: Stor, kraftig, racetypisk oldenborger køre-ridehest med et særdeles arbejdsvilligt temperament. Velrejst hals. Smidig og muskuløs overlinie. Tørre og føre lemmer. Bevægelsen taktfast og med kraftig aktion bagfra. 
Forædlet oldenborg: En ridehest med moderne oldenborgpræg, der udelukkende er forædlet med XX-fuldblod. Et særdeles karakterfast og arbejdsvilligt temperament. Store kropspartier. Velrejst hals. Smidig og muskuløs overlinie og bagpart. Føre og tørre lemmer. Bevægelsen taktfast med rygsving, frihed i skulder og albuer samt undergriben, afskub og bæring bagfra. 
Størrelse: Oldenborghesten er typisk 160-170 cm. i stangmål og vejer 550-650 kg. 
Farve: Farven er typisk brun, men sorte, røde og skimler forekommer. 
Karakter
anvendelse: 
Oldenborghesten skal have et særdeles afbalanceret temperament og tænde/slukke på rytterens/kuskens kommando. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten