Heste racer

Lipizzaner

Lipizzaner, DyrlægevagtenLippizzaneren har bestået i over 400 år og er opkaldt efter Lipica stutteriet også tidligere kaldet for “Lipizza” i Slovenien. Dens stamfar er Andulusieren. Lipizzianerhesten kendes især fra “Den spanske rideskole” i Wien, som blev oprettet i 1572. I dag findes der 8 anerkendte hingstefamilier og et større antal hoppefamilier. De 8 hingstelinier er: “Conversano”, “Neapolitano”, “Pluto”, “Favory”, “Maestoso”, “Siglavy”, “Incitato” og “Tulipan”. 

Dansk Lipizzaner forening blev startet i 1972 og har til formål at varetage interessen for lipizzanere over hele landet. Der afholdes hvert år kåring af hingste og hopper, hvor også en eksteriørbedømmelse af vallakker og ungdyr finder sted. 

Størrelse: En middelstorhest på 150-160 cm. i stang. 
Farve: Den skimlede farve er dominerende, men brun og sort optræder. 
Type: En harmonisk hest, som udstråler ædelhed og styrke. Helhedsindtrykket skal virke betydeligt. 
Hoved og hals: Et ædelt hoved. Halsen skal være af middel længde med en ikke for snæver sammensætning mellem hoved og hals, samt en elegant hovedholdning. 
Krop: Skulderen skal være storfladet, muskuløs, skrå og under bevægelse fri dog ikke så skrå, som ved en Engelsk fuldblod eller Varmblodshesten.

Mankestykket er hos Lipizzaneren ikke særligt markeret, men det bør være tydeligt for at udgøre et godt sadelleje. Ryggen skal være middellang til lang, men godt spændt og stærk. Krydset muskuløst og svagt hælende og længden må ikke være kortere end bredden. Halen velansat med elegant haleføring. 
Ben: Benene skal være tørre med velmarkerede og kraftige led, korte piber, små velformede og stærke hove. 
Bevægelse: Bevægelsen skal være regelmæssig, taktfast, elegant og fremadgribende, men med en høj forbensbevægelse samt med et godt afskub. 
Karakter
anvendelse: 
Lipizzaneren er af temperament ædel, generøs, energisk, men altid blid, venlig og samarbejdsvillig. Den har et naturligt anlæg for koncentration med stort talent for den Høje Skoles samlede arbejde. Den er udholdende og har en evne til at modstå stress.

En af de mest alsidige hesteracer, som igennem tiden er blevet anvendt som ride, køre, parade, kavaleri og kurérhest. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten