Heste racer

Dansk fuldblod

Dansk fuldblod, DyrlægevagtenFuldblodshesten er en af verdens mest ædle og mest hurtige racer. Fuldblodshestens gener rækker langt tilbage, og det er bl.a. araberen, der har medvirket til frembringelsen af denne race. I dag kender vi hovedsageligt fuldblodshesten i forbindelse med galopløb, hvor den spiller den altdominerende rolle. 

Fuldblodshesten er gennem tiden brugt indenfor flere forskellige racer, i forbindelse med forædling, og er stadig meget populær i den henseende. “Dansk Galop” ( Foreningen til Ædle Hesteavl ) er galopsportens øverste myndighed.
Foreningens mål er at fremme den ædle heste avl (Fuldblodsavlen) og lede galopsporten i Danmark. Foreningen består af ca. 500 medlemmer, ca. 300 registrerede avlshopper og ca. 35 registrerede avlshingste. Der fødes ca. 200 føl hvert år, som udviser stor kvalitet, både på Nationalt og Internationalt plan.

På verdensplan er fuldblodsheste en stor industri, både med henblik på væddeløb men også i forbindelse med avlen af dyrene. I USA kan en bedækning ved en af de dyreste hingste, let snige sig op på ca. 2 millioner kroner! Herhjemme afholdes ca. 400 galopløb årligt fordelt over hele landet, og her er højdepunktet det årlige “Dansk Galop Derby”, hvor kun de bedste dansk fødte heste konkurrerer. 

Størrelse: Inden for denne race, findes ingen præcise krav til hverken størrelse eller eksteriør, idet det er hestens hurtighed der er afgørende. Dog ligger gennemsnitshøjden normalt mellem ca.
155 – 170 cm i stang. 
Farve: Almindeligvis sort, brun, rød og skimmel. 
Type: Fuldblodshestens eksteriør er meget varierende, idet det ikke er det, der er af betydning, men dens hurtighed. Der avles efter en kropsbygning, der giver hesten friheden til at løbe stærkt. Et præsentabelt ydre, er selvfølgelig altid et plus. 
Hoved og hals: Hovedet ædelt og tørt med en lige næseryg og store udtryksfulde øjne. Halsen lang og buet og højt ansat på en fast, skrå skulder med en markeret manke. 
Krop: Spinkel og ædel af bygning. Ryg og bagpart muskuløs og velrundet, krydset til tider lidt hældende. Hårlaget er fint og glansfuldt. 
Ben: Lemmerne lange, fine og faste, med god knogle bygning, korte piber og bløde koder. 
Bevægelse: Der stræbes efter en fri bevægelse, hvor hesten har mulighed for at tage lange skridt. God skulder og albuefrihed, og en smidig og kraftfuld gang. 
Karakter
anvendelse: 
Fuldblodshesten er hovedsagelig brugt indenfor galop sporten, men er også en populær ridehest. Den er pågående, energisk og dristig, til tider meget temperamentsfuld. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten