Heste racer

Arabisk fuldblod

Arabisk fuldblod, DyrlægevagtenFuldblodsaraberen (OX) har en lang, og spændende historie, og er i dag er stamfader til hovedparten af alle lettere racer. Der er lavet mange og lange undersøgelser, for præcist at fastslå hvor fra og hvornår denne hest har sin oprindelse. Der er langt fra enighed på dette emne, men fastslås kan det dog, at den arabiske hest også havde sit nuværende udseende for ca. 20 århundreder tilbage, og at det er en ørken hest, er heller ikke til at komme udenom. 
Der er inden for fuldblodsaraber avlen helt strenge retningslinier for hvad der skal til, for at optages i stambogen. “En fuldblodsaraber er en hest, hvis oprindelse i alle led kan føres tilbage til en original araber (OA), avlet i ørkenen”. Desuden skal alle afkom registreres i DSAH, som igen skal accepteres af WAHO ( World Arabian Horse Organization.) 
Størrelse: Fuldblodsaraberen måler i gennemsnit ca. 150 cm i stang, varierende mellem 146 – 158 cm i stang. 
Farve: Alle farver er accepteret, dog ikke broget. Hvide aftegn er meget almindelige, men de meget store aftegn, hvide bugpletter er ikke ønskede. 
Hoved og hals: Hovedet er et af de karakteristiske kendetegn ved racen. Det er forholdsvis lille, panden er bred, og øjnene som skal være store, mørke og nærværende, er lavt ansatte og sidder langt fra hinanden.

Ørerne peger fremad og har indadvendende spidser, som regel har hopperne længere ører end hingstene. Hovedets profil kan være lige, men den let kurvede næseryg er ønskelig. Generelt set bør hovedet være trekantet set forfra.

Punktet hvor hovedet forenes med halsen skal have en smuk bue, uden knæk, hvilket giver bedre plads til luftvejene. Halsen er af god længde, er smukt buet, og glider fint over i manken, som er velmarkeret. 
Krop: Skulderen skal være lang, skrå og med god bevægelsesfrihed til forbenene, ryggen er lige og kort, lænden er muskuløs og lidt opadvisende på det punkt, hvor den møder krydset, som er forholdsvis lige og langt. Halen skal bæres højt og lige, når dyret er i bevægelse. 
Ben: Lemmerne skal være lige. Dog viser racen lidt tendens til kohaser, hvilket kun accepteres hvis gangen er lige. Overarmen er lang, piberne korte, alle led store og knæene er flade, alle sener er fine og klare. Koderne er af passende længde, hovene er forholdsvis små, men hårde. 
Bevægelse: Let og elegant er nøgleordene. Travet er svævende og fri, grundet den gode plads ved skulderen. Galoppen er blød og elastisk. 
Karakter
anvendelse: 
Fuldblodsaraberen bruges i dag til mange formål, lige fra dressur og shows til galopløb og western. Dog er den primært showhest, og bedømmes næsten udelukkende på eksteriør. Der findes dog helt strikse mål for, hvad der er ønsket og, hvad der er uønsket. Denne hest levede på lige vilkår og ofte under samme tag, som dens herre, hvorved den også idag viser sig meget tillidsfuld og opmærksom. Den bør være fredsommelig og villig, dog livlig uden at være dristig.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten