Shetlandspony, Dyrlægevagten
Heste racer

Shetlandspony

Shetlandspony, DyrlægevagtenShetlandsponyavlen var oprindelig en sektion under Dansk Ponyavlsforbund, som blev stiftet i 1959 ved en general-forsamling. Ponyavlsforbundet afholdt kåringer flere steder i landet for alle ponyracer. Udover at være tilsluttet Ponyavls-forbundet, blev Avlsforbundet for Shetlandsponyer i Danmark organiseret i 1968, og første generalforsamling blev afholdt i juli 1968. 

Den første selvstændige hoppekåring fandt sted i efteråret 1968 i Randers, Vejle og Roskilde med deltagelse af 114 hopper, og hingstekåringen fandt sted i marts 1969.

Udgivelsen af den første stambog for Shetlandsponyer blev besluttet i november 1969, og stambogen udkom det følgende år. Før den tid havde alle ponyracer afholdt fælles kåring. 

Størrelse: En 3 års eller yngre Shetlandspony må højst være 102 cm (40 inches).
For 4 års og ældre ponyer er den maximale højde 107 cm (42 inches).
Ponyerne måles med stangmål til det højeste punkt på manken. Ponyen skal stå på et fast og plant underlag, når den måles. 
Farve: Shetlandsponyer kan have alle kendte hestefarver undtagen plettede.
Hårlaget veksler med årstiden. Ponyen har et dobbelt hårlag om vinteren, som får regnen til at prelle af og holde ponyens hud tør selv i det værste vejr. Derimod er sommerhårlaget kort, og det skal have en smuk silkeagtig glans. Til alle tider skal man og hale være lang, fyldig og ikke krøllet. Hovskægget er silkeagtigt og ikke krøllet. 
Hoved og hals: Hovedet bør være lille, velbåret og velproportioneret. Ørerne skal være små, velrejste, bredt ansat og pege godt fremad. Panden skal være bred. Næseborene skal være store og åbne. Kæber, tænder og bid skal være korrekte. 
Ben: Forbenene skal være korrekt ansat med tilstrækkelig gode, flade knogler. Stærk overarm. Kort afbalanceret pibe. Fjedrende koder. Lårene bør være stærke og muskuløse med velformede haser, der hverken er krogede eller rette. Set bagfra må bagbenene ikke være for vidt ansat, ej heller må haserne pege indad.

Hovene skal være stærke, runde og velformede – ikke korte, snævre, sammentrykte eller tynde. 
Bevægelse: Bevægelsen bør være regelmæssig og fri med god indundergriben. 
Karakter
anvendelse: 
En meget fremragende og væsentlig egenskab hos Shetlands-ponyen er dens udstråling af vitalitet, udholdenhed og robusthed. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten