Vinterfodring af vilde fugle, Dyrlægevagten
Fugle Generelt

Vinterfodring af vilde fugle

Når det bliver køligere, bruger fuglene mere energi for at producere varme. Temperaturregulationen foregår ved varmeproduktion og ved varmeafgivelse. For at fuglen kan producere varme, må den tilføres energi, mens varmeafgivelsen sker gennem udåndingen.

Opretholdelse af en konstant legemstemperatur er altså et resultat af varmetilførsel minus varmeafgivelse. Varmetilførslen kommer i overvejende grad gennem de kemiske processer, som finder sted, når fuglen optager og fordøjer foder, mens varmeafgivelsen hovedsagelig finder sted gennem en fysisk proces, når fuglen bevæger sig. Disse to mekanismer foregår samtidigt.

Når der kommer frost og jordoverfladen bliver hård, har fuglene vanskeligt ved at finde føde. For nogle fugle er det derfor en kærkommen hjælp, når venlige mennesker sørger for et bidrag til “fuglenes husholdning”.

Hvad kan jeg gøre?
Det bedste er at sætte et fuglebræt eller et fuglehus op på et sted, hvor katte ikke kan nå det. Det er en god idé, at placere fuglehuset i nærheden af et træ, hvor fuglene har let ved at søge tilflugt. Man sætter fuglehuset i en højde, hvor man kan se fuglene, når de indtager føde. Det giver mulighed for at studere fuglene i den kolde tid.

Generelt er alt foder af værdi for fuglene. Der er dog foderemner, som de fleste fuglearter foretrækker. Knækkede kornprodukter og fuglefrøblandinger er velegnede til fuglehuset; mens talg og mejsekugler er velegnet til at hænge på træernes grene. Æbler, pærer og rønnebær er velegnet til fodring på jorden, hvor f.eks. solsort og silkehalen hurtigt vil indfinde sig .

Hvis man hele tiden sørger for foder på foderpladsen, så vil der i reglen hurtigt indfinde sig en bestand af mange forskellige fuglearter.

Det er fascinerende at se den livlige trafik omkring foderpladsen, og det kan give  mange rigtig gode oplevelser.

Lav maden selv
Fuglene er vilde med de mejsekugler, man kan købe i butikkerne, så man behøver ikke at svede over gryderne. En anden hurtig løsning er at hænge talg direkte på i træerne. Solsorten, vindroslen, silkehalen og sjaggeren foretrækker ligefrem æbler, pærer og rønnebær serveret direkte på jorden. Men har man tid, er det faktisk meget hyggeligt at lave sit fuglefoder selv, evt. bare som supplement. Fuglene kan spise direkte fra jorden, men for at få sceneriet op i vores øjenhøjde kan man stille foderet på et fuglebræt eller hænge det i de træer, man kan se fra vinduerne. Småfuglene er byttedyr, og de vil føle sig utrygge, hvis fuglebrættet står på en åben plads. Så stil det i nærheden af træer eller buske, som fuglene hurtigt kan søge tilflugt i.

Opskrifter
Den hjemmelavede 
Ingredienser:
250 gram talg eller margarine
50 gram solsikkefrø
50 gram rosiner
50 gram havregryn
50 gram madrester
Kokosnødskaller, engangsbægre eller halve mælkekartoner
Snor og tændstik

Smelt fedtstoffet i en gryde og tilsæt de øvrige ingredienser. Bind snoren om tændstikken, og placer tændstikken i bunden af f.eks. halve kokosnødskaller, engangsbægre eller en halv mælkekarton. Mens blandingen endnu er varm, hældes den over i skallerne, engangsbægrene eller mælkekartonen. Når blandingen er kølet ,af fjernes pap eller plastic.

Den hurtige
Ingredienser:
Talg margarine eller palmin
Vildfuglefrø
Kokosnødskaller, engangsbægre eller halve mælkekartoner
Snor og tændstik

Smelt fedtstoffet i en gryde og tilsæt 2/3 vildfuglefrø. Bind snoren om tændstikken, og placer tændstikken i bunden af f.eks. halve kokosnødskaller, engangsbægre eller en halv mælkekarton. Mens blandingen endnu er varm hældes den over i skallerne, engangsbægrene eller mælkekartonen. Når blandingen er kølet af, fjernes pap eller plastic.

Den dekorative 
Ingredienser:
Peanutbutter
Vildfuglefrø
Store åbne grankogler
Snor

Smør peanutbutter ned i grankoglen og rul den i vildfuglefrø. Bind en snor i, så er den lige til at hænge op.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten