ABC i rigtig pleje – amazonpapegøjer, Dyrlægevagten
Fugle Generelt

ABC i rigtig pleje – amazonpapegøjer

Amazonpapegøjen er en kraftig fugl med forholdsvis korte vinger og med en kort afrundet hale. Vokshuden, som sidder ved basis af næbbet, er sammen med en ring omkring øjet som regel nøgen.

Amazonpapegøjerne er som andre papegøjer selskabelig anlagt, og kan være meget støjende i deres adfærd. De er lærenemme og kan have temperament.

Der findes 26 arter, som lever udbredt i Mexico over Mellem-Amerika til Syd-Amerika. De optræder talrigst i skovene langs Amazonfloden.

BURINDRETNING
Amazonpapegøjerne har behov for et bur, som minimum er 100 x 90 x 90 cm (l,b,h). Men selvfølgelig må det gerne være større, hvis man har mulighed for det. Det er naturligvis mest optimalt, hvis fuglene kan flyve frit i en udendørs voliere. Ståltrådsnettet skal være galvaniseret og af kraftig kvalitet.

Inde i buret anbringer man pinde,grene, (gerne fra naturen) som fuglen kan gribe omkring. Grenene må gerne være af forskellig tykkelse, og så tykke, at fuglen ikke kan gribe hele vejen rundt. Herved vil fuglen sætte kløerne i grenen og derved få et naturligt slid af kløerne. I bunden af buret kan man lægge sandpapir, grus og kalkskaller. Der skal være trug til frisk drikkevand.

Voliere. Det er vigtigt, der ikke er træk. Hvis volieren er indrettet rigtigt med beklædning af vindtæt materiale på tre sider, kan amazonpapegøjerne være ude hele året. Det er dog vigtigt de kan opholde sig i et frostfrit rum. Der behøver ikke at være mere end et par graders varme . I volieren kan man sætte mindre træer, gerne op til et par meters højde, fordi fuglene godt kan lide at sidde højt.

Fjerdragten vil ofte fremtræde pænere, når fuglene er i voliere, end når fuglene er i et mindre bur.

FODRING
Frugt er naturlige foderemner. Agurk, gulerod,salat, hyben, vindruer og banan i større stykker, er udmærkede foderemner. Herudover kan man hos nogle dyrlæger og dyrehandler købe papegøjeblandinger. En gang imellem tilbyder man råt hakket kød. Kødet kan også være kogt eller stegt i forvejen. Man tilbyder ny papegøjeblanding dagligt, og en til to gange om ugen tilsætter man vitamin A og D i form af levertran. Endvidere kan man i buret sætte en kalksten op. Denne er med til at give fuglen et kalktilskud og har samtidig en slibende effekt på næbet. Endvidere skal der være frisk drikkevand. Husk! man skal ikke blande vådt og tørt foder sammen, fordi det tørre foder herved fordærves.

RENGØRING
I buret vil der hele tiden være tomme frøskaller. Disse bør fjernes dagligt, således at buret fremtræder pænt og rent. Hvis man fodrer med urter og andet grønt, skal det også udskiftes hver dag.

Mindst en gang om ugen, må man udskifte bundlaget i buret. Det kan være praktisk, at burets bund er indrettet som en skuffe, fordi man derved hurtigt og let kan udskifte bundlaget.

AKTIVERING
Fordi amazonpapegøjerne optræder i flokke i naturen, trives de bedst, hvis de er sammen med en eller flere.Det er vigtigt, at papegøjerne ikke keder sig. Hvis papegøjene begynder på fjerpilning, kan det være et tegn på, at de keder sig.

De kan gøres tamme, således at man kan tage dem ud af buret og give dem en flyvetur. Man skal huske at lukke vinduer og døre, fordi de er gode flyvere.

Endvidere skal man sørge for at fjerne det, som kan være farligt for fuglene.

Husk buret må ikke stå i direkte sollys bag en rude, fordi temperaturen kan blive så høj, at fuglene dør!

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten