Misdannede æg, Dyrlægevagten
Fugle Generelt

Misdannede æg

Vindæg
Ved vindæg forstår man et æg, hvor æggeskallen er mangelfuldt udviklet.
Det kan ses, som tyndskallede æg eller æg, som helt mangler æggeskallen.
Vindæg ses ofte i forbindelse med, at unge høns begynder æglægningen. Årsagen kan være, at æglægningsorganerne, specielt den skaldannende del, endnu ikke er udviklet tilstrækkeligt, som følge af manglende hormoner.
Som regel hører dannelsen af vindæg hos unge høns op, 2 -4 uger efter æglægningen er begyndt.
Vindæg kan også skyldes betændelse i æggelederen. Betændelsen medfører en øget bevægelse i æggelederen, hvorved æggeblommen passerer hurtigere gennem æggelederen end normalt, og skaldannelsen når ikke at finde sted.

Tyndskallede æg
Ses som regel hos høns over 1 år. Hvis man ser tyndskallede æg hos yngre høns, kan det skyldes et forkert forhold mellem calcium og fosfor i foderet. D-vitamin mangel, kan også være årsag til problemet.

Små æg
Ved små æg forstår man æg uden blomme.
Årsagen kan være fremmede partikler i æggelederen. Disse partikler irriterer den del af æggelederen, hvor æggehviden dannes med det resultat, at æggene bliver små. 

Blodpletter i hviden
Er ikke ualmindeligt. Årsagen er sandsynligvis en defekt i æggestok eller æggeleder. En arvelig disposition kan ikke udelukkes.

Krølæg, bølget æggeskal
Optræder i forbindelse med nedsat æggeydelse efter en sygdom. Som regel bliver æggene igen normale 2 -3 uger efter sygdommen er overstået.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten