Kattebakke – kattetoilet, Dyrlægevagten
Katte generelt

Kattebakke – kattetoilet

Katte er renlige dyr, som i naturen tildækker deres efterladenskaber.
Mange katte er henvist til at være indekatte, hvorfor disse katte skal have mulighed for at få deres naturlige behov opfyldt.

Det kan ske ved at tilbyde katten en bakke med et egnet materiale, som den kan bruge til at dække urin og afføring med.

Kattebakken kan  have forskellig udformning, men generelt skal bakken have en størrelse, så katten har mulighed for at bevæge sig rundt i bakken før den skal besørge.

Der findes forskellige bakker og kattetoiletter. Det er praktisk at kattebakken har en afrundet kant ind mod bakkens åbning. Herved forhindrer man katten i at skrabe kattebakkens indhold ud af kattebakken.

Kattetoiletter kan være udformet som en hule med en lem, hvor katten ikke kan skrabe indholdet ud. Endvidere er der i nogle kattetoiletter indbygget et kulfilter, som kan absorbere ubehagelige lugtgener. Kulfilteret kan udskiftes efter behov. 

Kattebakken skal sættes et sted, som katten har let ved at finde. Det er også hensigtsmæssigt at placere den et sted, hvor ejeren har let ved at inspicere bakken, fordi man derved ikke “glemmer” den daglige rengøring.

Kattegrus
Der findes mange forskellige typer kattegrus. Generelt er det hensigtsmæssigt at bruge kattegrus som klumper, når urin og afføring kommer i kontakt med det. Derved er det lettere at fjerne ekskrementerne og samtidig er det lettere at holde en højere hygiejne i kattebakken.

Det er ikke alle katte, som vil acceptere den samme kattegrus over længere tid.  Derfor kan det være nødvendigt at skifte fabrikat, hvis katten pludselig ikke længere vil gå på kattebakke. 

Man skal også være opmærksom på, at nogle katte ikke vil dele bakke med andre katte. Så har man flere indekatte, kan det være nødvendigt at anskaffe flere kattebakker for at undgå urenlighed. 

Der skal være rigeligt med grus i bakken, d.v.s. et lag på 10 cm. er passende.

Prisen på kattegrus kan variere. I reglen skal man bruge en mindre mængde af den grus, som man betaler mest for.

Rengøring
Selvom man benytter kattegrus af god kvalitet, er det nødvendigt med daglig inspektion og rengøring af bakken. Vælger man grus, som klumper, er det ganske let og hurtigt at fjerne ekskrementerne. Kattegrus, som ikke er klumpet, forbliver i bakken.

Kattetoiletter skal kikkes lidt mere efter, fordi man ikke umiddelbart kan se efterladenskaberne.

Det er vigtigt, at der forbliver et passende lag af grus,  lige meget om man anvender bakke eller toilet.

Med passende mellemrum tømmes hele bakken og rengøres. Den mængde grus, som ikke er klumpet, kan genanvendes.

Selvom man tilbyder katten en kattebakke, og har skiftet kattegrus, så kan katten godt være urenlig (se urenlighed et adfærdsproblem). 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten