Hvorfor har katte 9 liv, Dyrlægevagten
Katte generelt

Hvorfor har katte 9 liv

Hvorfor har katte 9 liv, DyrlægevagtenDenne påstand stammer delvis fra kattens evne til at overleve fald fra store højder. To amerikanske dyrlæger fra New York City har undersøget forløbet af 132 kattefald mellem 2 og 32 etagers højde med et gennemsnitsfald på 5,5 etager. De fleste landede på hårdt underlag. 17 katte blev aflivet på grund af ejers manglende evne til at betale for behandling. 90% af de resterende (14 af 115) overlevede. 11 døde af indre kvæstelser. Det mest interessante var imidlertid, at hyppigheden af alvorlige skader og dødsfald havde sit miximum ved 7. etage. Fra 7. etage og opefter, blev skaderne igen mindre alvorlige. F.ek.s blev den kat, der faldt ud fra 32. etage, udskrevet efter 2 dages hospitalsophold. Den havde pådraget sig en tandskade og en let lungeskade.

Der er flere grund til, at katte oftest overlever fald, som er absolut dødelige for mennesker. For det første falder store dyr tungere end små. Ved frit fald opnår de større maximal hastighed på kortere tid. Herved belastes vævene (f.eks. knoglerne) kraftigere. En elefant f.eks. skal kun falde ganske kort for at få knoglebrud. En kat opnår maximal hastighed ved fald fra ca. 7. etage. Det er med til at forklare, hvorfor det absolut ikke er værre for en kat at falde ud fra højde over 100 fod (ca. 7. etage). For det andet har katte et fantastisk ligevægtsapparat, som bevirker at katte lynhurtigt vender sig med alle 4 ben nedad, hvorved belastningen ved landingen fordeles. For det tredje antages det, at katten, indtil den har opnået maximal hastighed, refleksmæssigt holder benene strakt, d.v.s. fra 7. etage og ned. Det giver en ret hård landing. Fra 7. etage og opefter slapper katten af. Den bøjer benene, hvilket giver en blød landing. Den lander ikke kun på stive knogler, men en del af stødet afbødes af blødt væv som muskler og sener.

Kattens helt specielle evne til at falde rigtigt er et resultat af naturlig udvælgelse. Gennem millioner af år har naturen favoriseret de katte, som var bedst til at springe, dem med det bedste ligevægtsapparat. “Kattens 9 liv” er således et produkt af evolution (=”de stærkeste overlever”).

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten