Brintoverilte, Dyrlægevagten
Katte generelt

Brintoverilte

Brintoverilte er et iltningsmiddel, som kan udøve sin iltende virkning ved berøring med blandt andet organisk væv og bakterier.
Brintoverilte nedbrydes af et enzym, som hedder katalase. Dette enzym findes i større mængder i bakterier (pus), hvorfor brintoverilte hurtigt bliver nedbrudt, når det kommer i berøring med pus.
Under denne berøring foregår der en kemisk proces, hvor der frigives ilt. Den frigivne ilt forbinder sig hurtigt med det omkringliggende væv, herunder bakterier (pus), som lader sig ilte. Under endnu en kemisk proces sætter ilten sig fast på overfladen af væv og bakterier, som derved sprænges i stykker og løftes som små luftballoner til vejs i såret. “Såret bruser op”.
På denne måde virker brintoverilte desinficerende og mekanisk rensende.

Hvad kan jeg gøre?
Brintoverilte er holdbar i en 3% opløsning, som kan købes på apotek. Man anvender til desinfektion af inficerede sår en passende fortynding (0,5 – 3%).  
Når man påfører brintoverilte til et inficeret sår, vil man straks se, at såret “bruser” op.
Kort tid efter ophører denne “brusen”, hvilket betyder, at brintoverilten er “brugt op”. Det kan derfor være nødvendigt at tilføre mere fortyndet brintoverilte for at fuldføre en desinfektion af det inficerede sår.
Koncentrerede opløsninger af brintoverilte (30%), vil virke ætsende, hvorfor disse ikke må anvendes til behandling af sår.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten